Obama lubas vähendada USA tuumaarsenali

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama lubas kahandada suurriigi arsenalis olevate tuumarelvade arvukust ja rolli kaitsepoliitikas, säilitades samas kindla ja tõhusa heidutusjõu.


Tuumarelvade leviku tõkestamise lepingu jõustumise 40. aastapäeval avalduse teinud Obama sõnul minnakse muudatustega kaugemale vananenud Külma sõja mõttemallist, vahendas AFP.

Ka varem sel nädalal teatas üks kõrge USA ametnik meediale, et praegune valitsus kavandab märtsi lõpuks valmivas revisjonis «dramaatilisi kärpeid» riigi tuumaarsenalis.

Obama avalikustas oma visiooni tuumavabast maailmast mullu kevadel Prahas rahva ees kõneldes, ehkki siis ta tunnistas, et ei pruugi kunagi näha seda eesmärki saavutatuna.

Selle aasta aprillis korraldab ta tuumajulgeoleku küsimuses Washingtonis tippkohtumise, samaaegselt peetakse Venemaaga kõnelusi uue lepingu sõlmimiseks.

USA valitsusele valmistavad selles vallas praegu enim muret Iraani ja Põhja-Korea pürgimused tuumarelva väljatöötamise suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles