Viking Line ei kuulnud Rootsi võimude hoiatust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viking Line'i laevad Stockholmi sadamas.
Viking Line'i laevad Stockholmi sadamas. Foto: SCANPIX

Rootsi veeteedeamet ja laevakompanii Viking Line vaidlevad selle üle, kas esimene andis ikka õigeaegselt hoiatuse rasketest jääoludest Läänemerel liikuvatele laevadele.


Kui ametnikud väidavad, et hoiatus anti, siis Viking Line eitab selle saamist, vahendas YLE Uutiset.

Rootsi veeteedeameti teatel said vähemalt kaks jäässe kinni jäänud alust soovituse vältida seda väila, kuhu jää kogunes. Samuti olevat laevade vastutusel koguda reisiks vajalikku infot.

«Jääoludest peetud vestlused olid kuulda raadio vahendusel ning olukord oleks selgeks saanud hiljemalt siis, kui laevad oleksid palunud jäämurdjaid appi,» teatas seda ala juhtiv Ulf Gullne meediale.

Esiti annab veeteedeamet vaid soovitusi, mille järgimise üle peavad alused ise otsustama. Kui aga neljapäeval läksid mitu laeva liikvele soovituste vastaselt, siis anti ka ametlik meresõiduhoiatus. Sellest hoolimata suundusid alused raskele teele.

Viking Line'i tegevjuht Jan Kårström lükkas aga jutu eelhoiatustest ümber. Tema sõnul said näiteks reisiparvlaevad Amorella ja Isabella hoiatuse alles siis, kui nad olid juba kaks tundi jääs kinni istunud.

Laevakompanii kavatseb juhtunu tõttu tõstatada küsimuse veeteedeameti ja laevade vahelise infovahetuse tõhustamisest.

Läänemere jäistes oludes Rootsi ranniku esisel oli reede pärastlõunal lõksus veel paarkümmend kaubalaeva, mida abistasid jäämurdjad. Nädala lõpus peaks jääolud siiski paranema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles