Vene opositsioon loobus veresauna kartuses meeleavaldusest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimude vastane meeleavaldus Kaliningradis.
Võimude vastane meeleavaldus Kaliningradis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kremlile vastanduv Vene inimõigusteorganisatsioon Spravedlivost jättis ära sel kuul riigi läänepoolseimas Kaliningradi enklaavis toimuma pidanud massimeeleavalduse.


Kremli-vastase organisatsiooni kinnitusel on see ainus võimalus, kuidas ära hoida meeleavaldajate ja julgeolekustruktuuride veriseid kokkupõrkeid. Meeleavaldus pidi aset leidma 20. märtsil, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Võimud on teinud kõik, et kokkusaamist takistada,» kinnitas liikumise Spravedlivost (eesti keeles õiglus) liider Konstantin Dorošok, kelle sõnul on neil informatsiooni selle kohta, et meeleavaldus oleks võinud muutuda vägivaldseks, mistõttu otsustasid nad osalejate tervist, elu ja turvalisust arvestades protesti ära jätta.

Opositsioonilise ajalehe Dvornik asutaja Arseni Mahhlov ütles kohalikule uudisteportaalile kaliningrad.ru, et otsus meeleavaldus ära jätta oli vapper. «See oleks võinud lõppeda verevalamisega ja repressioonide tugevdamisega,» leidis Mahhlov.

Portaali teatel langetati otsus meeleavaldus ära jätta pärast Dorošoki kohtumist regiooni kuberneri Georgi Boosiga, kes on lubanud 20. märtsil vastata televisiooni otse-eetris opositsiooni küsimustele. Väidetavalt paigutatakse tänavatele ka suured ekraanid ja telekaamerad, et inimesed saaksid debatis osaleda.

30. jaanuaril võttis Kaliningradi oblastis toimunud valitsuse majanduspoliitika vastasest meeleavaldusest korraldajate kinnitusel osa üle 10 000 inimese, kes nõudsid peaminister Vladimir Putini ja Boosi tagasiastumist.

Väidetavalt oli tegemist suurima meeleavaldusega, mis majanduskriisi ajal Venemaal on toimunud ja 20 viimase aasta suurima valitsusvastase väljaastumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles