Sri Lanka opositsioonijuht astus sõjakohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarath Fonseka 8. veebruaril enne oma vahistamist.
Sarath Fonseka 8. veebruaril enne oma vahistamist. Foto: AFP / Scanpix

Sri Lanka sõjakohus alustas täna protsessi riigi endise armeejuhi Sarath Fonseka üle, keda süüdimõistmisel ootab kuni viieaastane vanglakaristus. Fonseka toetajate sõnul on süüdistustel aga poliitiline tagapõhi.


Erukindral Fonsekat süüdistatakse reeglivastaste sõjaväehangete tegemises ning selles, et ta tegeles poliitikaga veel ajal, mil ta oli sõjaväe ülem, vahendas AFP.

Kohtuprotsess vältab ilmselt mitu nädalat, kui mitte mitu kuud, ütles üks allikas agentuurile. Süüdimõistmisel ootab teda kahe- kuni viieaastane vabadusekaotus.

Sõjavägi vahistas Fonseka 8. veebruaril, kaks nädalat pärast seda, kui ta kaotas presidendivalimistel senisele riigipeale Mahinda Rajapaksele. Tollal süüdistas valitsus teda sõjaväelise riigipöörde kavandamises ja vandenõus president mõrvata, kuid neid süüdistusi pole talle ametlikult esitatud.

Erukindrali toetajate sõnul peeti Fonseka kinni üksnes sellepärast, et nurjata tema kampaaniat 8. aprillil toimuvateks parlamendivalimisteks, mille Rajapakse ilmselt võidab.

Fonseka on enda vastu algatatud kohtuprotsessi nimetanud poliitiliseks kättemaksuks. Tema ja Rajapakse olid kauaaegsed liitlased, kes mullu tegid üheskoos lõpu 37 aastat väldanud kodusõjale tamili sissidega, kuid läksid seejärel tülli, kuna kumbki pidas võitu üksnes enda teeneks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles