Saakašvili segane reaktsioon telepettusele äratab kahtlusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili
Mihheil Saakašvili Foto: AFP/SCANPIX

Laupäeval Gruusias pärast väljamõeldud teleuudise edastamist puhkenud paanika järelkajad ei taha vaibuda. Eile võttis Gruusia president Mihheil Saakašvili tagasi oma esialgsed sõnad, milles ta nimetas libauudises esitatud väiteid tõelähedaseks.


Saakašvili teatas pühapäeval, et valitsusmeelse telejaama Imedi saade, mis teatas Vene vägede sissetungist ja presidendi tapmisest, kirjeldas vägagi täpselt Moskvast lähtuvat ohtu. Eile ütles ta aga, et saade kahjustas Gruusia ühiskonda, vahendas Raadio Vaba Euroopa.

Oma kodulehele riputatud kirjalikus avalduses ütles Saakašvili, et vaatamata Moskva «agressiivsetele plaanidele Gruusia vastu, muudab okupatsioonivõimude kavatsuste teostamise võimatuks meie riigi institutsioonide seisund, meie ühiskonna ühtsuse tase ja rahvusvahelise [kogukonna] suhtumine».

Riigipea nõudis ka ajakirjanikelt kõrgemaid standardeid, et säärased vahejuhtumid tulevikus ei korduks.

Saakašvili ebakindel reaktsioon tõstatab küsimuse, kas ta ise või tema lähikondsed olid juba varem teadlikud kavast libauudis ilma adekvaatse selgituseta eetrisse lasta ja seeläbi segadust külvata.

Kahtlustele on õli tulle valanud eile internetti ilmunud helisalvestus väidetavast telefonikõnest Imedi juhi Giorgi Arveladze ja telekanali produtsendi Eka Tsamalašvili vahel.

Salvestuses, mille autentsust pole kindlaks tehtud, annab Arveladze mõista, et programmi käskis niimoodi esitada Saakašvili ise, kes tahtis, et see näeks välja nagu päris uudistesaade.

Arveladze ütles aga eile, et salvestus on võltsitud ning Vene luureteenistuse kätetöö.

Gruusias on praegu pingeline poliitiline õhkkond - mais toimuvad kohalikud valimised, milles nähakse 2013. aasta presidendivalimiste peaproovi.

Saakašvili ei saa siis kolmandaks ametiajaks kandideerida, kuid opositsioon süüdistab teda sihilikult hirmu õhutamises, kuna see võimaldavat riigipeal hõlpsamini oma soosikut ametijärglaseks läbi suruda.

Laupäevase telesaate on viimastel päevadel hukka mõistnud kõik Gruusia lõhenenud opositsiooni esindajad, nagu ka Venemaa, USA ja Euroopa Liit.

Gruusias mõjukas õigeusukirik on samuti kriitikute kooriga ühinenud. Patriarh Ilia II nimetas pühapäeval saadet jälkuseks ja solvanguks gruusia rahvale.

Erinevalt presidendist mõistis intsidendi üheselt hukka ka Saakašvili lähedane liitlane, parlamendispiiker David Bakradze, kelle sõnul on lubamatu toota selliseid teleprogramme, mis rahvast hirmutavad ja šokeerivad ning investoreid eemale peletavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles