Soomlased pole geneetiliselt madjaritega eriti lähedased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringutes osales enam kui 40 000 vabatahtlikku soomlast.
Uuringutes osales enam kui 40 000 vabatahtlikku soomlast. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Uuringust selgub, et soomlased on hollandlastega geneetiliselt lähedasemad kui keelesugulaste ungarlastega.

Teispäeval ilmus Soome geeniatlas, mis sisaldab enam kui 40 000 vabatahtlikult uuringutes osalenud soomlase andmeid. Geeniuurijate sõnul näitavad andmed, et soomlased moodustavad Euroopa geenikaardil omapärase grupi, teatas uudisteagentuur STT.

Professor Olli Kallioniemi tõdes, et geeniatlase andmed muudavad arusaamu soomlaste päritolu kohta. Ta tõi välja, et soomlased erinevad teistest eurooplastest geneetiliselt sedavõrd palju, et näiteks meditsiiniuurimuste tulemusi ei saa otseselt üle võtta.

Teadlane Samuli Ripatti sõnas, et geneetiliselt on soomlased küll eurooplased, kuid samas üsna omapärane grupp Euroopas. Tema sõnul kulgeb Soome geneetiline ühendus Euroopaga Rootsi kaudu Varsinais-Soome ning Eesti kaudu Ida-Soome.

Ripatti märkis, et keelesugulus ei aita selgitada rahva algupära. Nii tõi ta välja, et soomlased on geneetiliselt palju lähemal hollandlastega ning Moskva lähistel asuva Muromi piirkonna venelastega kui keelesugulaste ungarlastega.

Ripatti märkis, et näiteks Kuusamo piirkonna elanikud on geneetiliselt Lääne-Euroopast kõige kaugemal, samas rannikualadel elavad rootslased kõige lähemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles