Merkel alustab rohelistega koalitsioonikõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsleri Angela Merkeli konservatiivid kohtuvad täna rohelistega, et sondeerida pinda valitsuskoalitsiooni moodustamiseks, mida peetakse ebatõenäoliseks, aga mitte võimatuks.

Kolmandat korda ametisse valitud Merkeli kristlikel demokraatidel (CDU) ja nende Baieri sõsarparteil (CSU) jäi 22. septembri valimistel absoluutsest enamusest viis kohta puudu ning nad peavad seni opositsioonis olnud vasaktiivalt otsima uue koalitsioonipartneri, sest senine liitlane Vabad Demokraadid (FDP) ei pääsenud parlamenti.

Kõnelused rohelistest tõenäolisemaks koalitsioonipartneriks eetavate vasaktsentristlike sotsiaaldemokraatidega (SPD) juba käivad. Paljud SPD lihtliikmed on aga nn suure koalitsiooni vastu, sestap püütakse veenda ka rohelisi.

Ebatõenäolise koosluse seadis neljapäeval kahtluse alla roheliste veteranpoliitiku Jürgen Trittini kriitika Merkeli valitsuse aadressil.

Trittin osutas kahe erakonna «selgele konfliktile» energia, kliima ja eurotsooni poliitika küsimuses ning nimetas siseminister Hans-Peter Friedrichi avaldust asüülipoliitika karmistamise vajadusest hiljutise Lampedusa õnnetuse valguses eriti küüniliseks.

Keskkonnaminister Peter Altmayer ütles aga vaid mõne päeva eest ajakirjale Der Spiegel, et rohelistega koalitsiooni loomise väljavaated on tõusnud «teoreetiliselt» tasandilt «mõeldavale».

Roheliste uued juhid Katrin Göring-Eckardt ja Anton Hofreiter ütlesid kolmapäeval, et on kõnelusteks valmis, kuid suhtuvad erakondade erinevaid tõekspidamisi arvestades väljavaadetesse skeptiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles