Clinton otsib Venemaaga uut sidet

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton saabus Moskvasse.
USA välisminister Hillary Clinton saabus Moskvasse. Foto: AP/Scanpix

USA välisminister Hillary Clinton saabus täna hommikul Venemaale, et veenda Moskvat tuumarelvaarsenali vähendamise lepingu vajalikkuses.


Kuigi pooled soovisid lepingu sõlmida juba möödunud aastal, kui aegus 1991. aastal sõlmitud USA-NSV Liidu strateegiliste relvade vähendamise leping (START), ei õnnestunud Washingtonil ja Moskval kärbetes kokkuleppele jõuda. Seetõttu otsustasid pooled lepingut kuni uue kokkuleppe saavutamiseni ajutiselt pikendada ning läbirääkimised uue leppe osas pole seni tulemust toonud, vahendas AFP.

Clinton viibib Moskvas kaks päeva ning kohtub Venemaa Föderatsiooni välisministri Sergei Lavroviga ning president Dmitri Medvedeviga, kellega püüab uue leppe osas üksmeelt otsida. Mõlema riigi valitsusallikad on kinnitanud, et läbirääkimised on takerdunud tehnilist laadi küsimuste, mitte põhimõtteliste lahkarvamuste tõttu.

New York Timesi andmetel ärritas USA presidenti Barack Obamat asjaolu, et Venemaa riigipea Dmitri Medvedev sidus START-läbirääkimiste edukuse USA kavaga paigutada Euroopa riikidesse raketikilbi osised.

Seejuures on USA korduvalt kinnitanud, et uus lahendus luua Iraanist lähtuva võiva raketiohu vastu lühi- ja keskmaarakettide tõrjesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.
Lisaks START-leppele arutatakse ka Palestiina ja Iisraeli küsimust, sest nii USA kui ka Venemaa on ÜRO ja Euroopa Liidu kõrvan niinimetatud Lähis-Ida neliku liikmed.

Kohtumisest võtavad osa ka ELi kõrge esindaja välisasjade ja julgeolekupoliitika alal Catherine Ashton ning ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Lisaks püüab Clinton Venemaad veenda kehtestada Iraanile karmimaid sanktsioone, kuna islamivabariik on vaatamata ÜRO sanktsioonidele ja Ühendriikide administratsiooni seatud tähtaegadele jätkanud uraani rikastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles