Läänemere reisilaevad ei ole võimaliku terrorismiohu vastu kaitstud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome turvaekspertide arvates ei ole Läänemerel seilavad reisilaevad võimaliku terrorismiohu vastu piisavalt kaitstud.
Soome turvaekspertide arvates ei ole Läänemerel seilavad reisilaevad võimaliku terrorismiohu vastu piisavalt kaitstud. Foto: AFP/SCANPIX

Soome turvaekspertide arvates ei ole Läänemerel seilavad reisilaevad võimaliku terrorismiohu vastu piisavalt kaitstud.

Ka mitmetes rahvusvahelistes raportites on seatud kahtluse alla selle piirkonna riikide terrorismiga toime tulemise oskus, kirjutab YLE Uutiset.

Soome valitsuse terrorismi vastu võitlemise strateegias on rõhk ennetamisel, terrorirünnakute ohtu peetakse aga minimaalseks.

Helsingi sadamates turvalisuse eest vastutava turvafirma Palmia esindaja Hellevi Reimani sõnul on näiteks võimatu kontrollida kõiki Eesti ja Soome vahel sõitvaid reisijaid.

«Kontrollime umbes 1- 3 protsenti reisijatest. Kui keegi tahab laeva pommi viia, siis on seda üsna lihtne teha, kuna turvakontroll on pisteline,» selgitas Reiman.

Turvafirma FinSec tegevjuhi Arto Mannineni sõnul teeb teda murelikuks vähese tähelepanu pööramine reisilaevade turvalisusele.

Manninen tõi näite, et laeval, kus on umbes 3000 inimest, on turvameetmed viletsamad kui näiteks mõne väikelinna rokk-kontserdil.

Reisilaevadel on tavaliselt lisaks meeskonnale vaid paar turvatöötajat. Maal toimuvatel ürtustel nagu spordivõistlused ja kontserdid peab olema vähemalt sada turvajat.

«Laevale ja kontserdile minejaid saab võrrelda. Kui suurte kontsertide külastajaid jõutakse kontrollida, siis peaks jõutama ka laevareisijaid,» arvas Manninen.

Turvaekspertide sõnul on laevade turvameeste varustus relvaga kurjategijate vastu astumiseks liiga vilets.

Politsei ei pruugi merele piisavalt kiiresti kohale jõuda ning relvastatud isikud võivad keset Läänemerd verevalamise toime panna.

Läänemerel seilavate laevade turvasüsteem põhineb rahvusvahelise laevade ja sadamarajatiste turvalisuse  ehk ISPS koodeksil ning Euroopa Liidu määrustel. Need mõlemad rõhutavad, et terroriohtu tuleb ennetada.

Soome terrorismivastase võitluse strateegia loomise juures olnud politseiameti juht Robin Lardot sõnas, et rõhk on terrorismi ennetamisel ja radikaliseerumise ärahoidmisel.

Möödunud nädalal avalikustatud strateegias seisab, et Soomes püütakse sisserännanute seas tekkida võivat radikaliseerumist ära hoida assimileerimise ja õige sotsiaalpoliitika abil.

Turvaeksperdi Arto Mannineni arvates on Soomes pandud kõik ühele kaardile. Politsei on keskendunud rahvusvahelise terrorismi tõrjumisele, kuid niinimetatud kodukootud terrorism on jäetud kahe silma vahele. Viimastel aastatel on Soomes olnud küllalt palju tulistamisjuhtumeid koolides ja kaubanduskeskustes.

«Seda on võimalik ennetada. Eriti tasub jälgida paiku, kus on tavaliselt suur hulk inimesi koos,» selgitas Manninen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles