Obama: kriisi suhetes Iisraeliga pole

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden käis oma naisega Iisraelis märtsi esimesel poolel, kuid sellele järgnenud arengud juudiriigis pole Washingtonile olnud päris meeltmööda.
USA asepresident Joe Biden käis oma naisega Iisraelis märtsi esimesel poolel, kuid sellele järgnenud arengud juudiriigis pole Washingtonile olnud päris meeltmööda. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama eitas kriisi Washingtoni suhetes Iisraeliga viimase plaani pärast laiendada asundusi Ida-Jeruusalemmas.


Fox Newsi usutluses tunnistas Obama kolmapäeval, et uute asunduskodude rajamine ei aita kaasa rahuleppe loomisele iisraellaste ja palestiinlaste vahele, kuid nentis, et sõprade vahel on mõnikord ikka erimeelsusi, vahendas BBC News.

USA president märkis, et ehkki asunduste plaan on halb, jääb Iisrael siiski üheks USA lähimaks liitlaseks, kellega ameeriklastel on eriline side, mis ei kao kuhugi. Päev varem oli üks olulisemaid Obama nõunikke rünnanud teravalt juudiriigi plaane.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu distantseeris end samal ajal oma õemehe teravatest väljaütlemistest USA riigipea aadressil, keda too oli nimetanud antisemiidiks. Netanyahu sõidab järgmisel nädalal taas USA visiidile.

Palestiina omavalitsus keeldub läbirääkimistele naasmisest eeskätt just juudiasunduste laiendamist põhjuseks tuues.

1967. aastal okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Läänekalda aladele rajatud rohkem kui sajas asunduses elab juba praegu ligi pool miljonit juuti.

Lähis-Idas viibib sel nädalal ringreisil ka Euroopa Liidu kõrge esindaja välisasjade ja julgeolekupoliitika alal Catherine Ashton

Ka tema on kritiseerinud Iisraeli plaani rajada uusi asundusi ning arutab seda teemat Iisraeli juhtidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles