USA kindral süüdistas veresaunas Hollandi homosõdureid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA erukindral John Sheehan senati relvajõudude komisjoni ees.
USA erukindral John Sheehan senati relvajõudude komisjoni ees. Foto: AFP / Scanpix

Hollandi valitsus väljendas nördimust USA erukindrali eilse avalduse peale, et selle riigi rahuvalvajad ei suutnud ära hoida 1995. aasta etnilist puhastust bosnia moslemite kallal Srebrenicas osalt seetõttu, et nende ridades oli avalikult homoseksuaalseid sõdureid.

«See on hämmastav, et nii tähtis mees võib ajada sellist täielikku jama suust välja ajada,» ütles Hollandi kaitseministeeriumi pressiesindaja AFP uudisteagentuurile kommentaariks endise väejuhataja John Sheehani väljaütlemistele.

NATO Atlandi vägede endine ülemjuhataja olnud merejalaväe kindral tegi oma märkused avalikul kuulamisel senatis, kus ta vaidles vastu president Barack Obama administratsiooni plaanile lubada homoseksuaalidel avalikult teenida USA relvajõududes.

Sheehan rääkis komisjoni ees, et pärast Külma sõja lõppu muutusid Euroopa relvajõud, sest jõuti järeldusele, et aktiivset lahinguvõimet pole enam tarvis.

Tema sõnul kaasnes selle «sotsialiseerumise» protsessiga «avalik homoseksuaalsus» ja «keskendumine rahuvalveoperatsioonidele. «Nad ei uskunud, et sakslased ründaksid jälle või sovetid tuleks tagasi,» selgitas erukindral.

«Ma viitan juhtumile, kui hollandlased pidid kaitsma Srebrenicat serblaste vastu,» ütles ta kuulamisel, mainides ÜRO rahujõudusid, kes olid saadetud kaitsma bosnia moslemite tsiviilelanikkonda.

«See pataljon oli nõrgendatud, halvasti juhitud - serblased tulid linna, panid sõdurid käeraudadega telefonipostide külge ning viisid moslemid minema ja hukkasid nad.»

Sheehan kinnitas palve peale täpsustada oma kommentaare, et ka Hollandi juhid, nende hulgas endine armeejuht, tunnistasid talle, et homosõdurite kohalolek oli üheks põhjuseks, mis aitas kaasa linna langemisele.

Senati relvajõudude komisjoni esimees Carl Levin tõrjus siiski erukindrali väited tagasi, nimetades ebaõnnestumisega seotud põhjusteks sõdurite väljaõpet ja lahingureegleid, aga mitte nende seksuaalset orientatsiooni.

1995. aasta suvel serbia vägede rünnakus vallutatud Srebrenicas tapeti peaaegu 8000 bosnia moslemi meest ja poissi. Seda peetakse jubedaimaks veresaunaks Euroopas pärast Teist maailmasõda.

USA senati komisjoni kuulamisel toimunu tingis terava reaktsiooni esmalt Hollandi suursaadikult Washingtonis ja seejärel ka Hollandi valitsuselt.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles, et Srebrenica massimõrva ning ÜRO sõdurite seotust on ulatuslikult uurinud nii Hollandi enda rahvusvaheliste organisatsioonide kui ka ÜRO eksperdid.

«Mitte kunagi pole keegi kuidagi järeldanud, et sõdurite seksuaalne orientatsioon mängis mingit rolli,» märkis ametnik. «Ma pole mitte kunagi kuulnud ühtki avaldust Hollandi poliitikult või sõjaväejuhilt, milles oleks seostatud enklaavi langemist asjaoluga, et seal olid Hollandi homoseksuaalsed sõdurid.»

Hollandi suursaadik Renee Jones-Bos väljendas oma avalduses uhkust selle üle, et lesbid ja geid on teeninud avalikult ja esiletõstetavalt Hollandi relvajõududes juba aastakümneid ning teevad seda praegu Afganistanis samuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles