Venelased pole Hodorkovski vabastamise vastu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: AP / Scanpix

Sõltumatu Venemaa arvamusuuringute Levada-keskuse juulis korraldatud

arvamusküsitlus

e kohaselt pooldab kolmandik inimesi Mihhail Hodorkovski vabastamist.


Vene endise kütusekontserni Jukos eksjuhi Mihhail Hodorkovski advokaadid esitasid juulis taotluse tema ennetähtaegseks vabastamiseks.

Uuringu kohaselt toetab 35 protsenti vastanutest täielikult või pigem Hodorkovski tingimisi vabastamist. Kolmandik vastanutest Hodorkovski vabastamist ei toeta ning 35 protsenti ei osanud seisukohta võtta. 

Üheksa protsenti hääletanutest leidis, et kui Hodorkovski peaks end vabadusse pääsemise nimel talle määratud kuritegudes süüdi tunnistama, siis tähendaks see kaotusega väärikalt leppimist. 19 protsenti vastanutest pidas seda põhjendamatuks ja kaheksa protsenti leidis, et see tähendaks temasse uskunud inimeste reetmist.

Veidi üle kolmandiku (34 protsenti) väitis, et kui Hodorkovski tunnistaks end kuritegudes süüdi, ei muudaks see nende suhtumist temasse.

Küsitlusest võttis osa 1600 inimest.

Hodorkovski vahistati 2003. aasta oktoobris ja Moskva Meštšanski kohus mõistis ta 2005. aastal maksupettuste eest üheksaks aastaks vangi, kuid linnakohus kärpis karistust kaheksa aastani.

2006. aastal lõpus saadeti mees eeluurimisvanglasse, kus algatati tema suhtes uus kriminaalasi, mille raames süüdistatakse teda ulatuslikus rahapesus. Hodorkovski on kõik süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles