Medvedev nimetas Viiburi sõduriau linnaks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõjaväe paraad Viiburi linna tagasivallutamise järel 1941. aastal.
Soome sõjaväe paraad Viiburi linna tagasivallutamise järel 1941. aastal. Foto: arhiivpilt / wikipedia.org

Venemaa president on andnud kunagi Soomele kuulunud Viiburile sel nädalal «sõduriau linna» tiitli, mille see teenis riigipea hinnangul välja Teise maailmasõja aegse võitlusega.


«Sõduriau linna» tiitel anti seekord kokku viiele linnale 65. võidupäeva lähenedes, teatas president Dmitri Medvedev sel neljapäeval sõja ajal Stalingradina tuntud Volgogradi külastades, kirjutas

Helsingin Sanomat

.

2006. aastast jagatava aunimetuse on juba varem pälvinud 22 linna - selle võivad saada need Venemaa linnad, kus või mille lähedal «peeti raskeid lahinguid» ja kus «isamaa kaitsjad näitasid üles vaprust, sitkust ja üleüldist kangelaslikkust».

Samas on see tiitel madalam kui «kangelaslinna» aunimetus, mille on saanud need linnad, kus peeti suuri võitlusi või mis olid muul moel sõjas märkimisväärsed. Nõukogude Liit andis kangelaslinna tiitli 12 linnale.

Teise maailmasõja eel kuulus Viiburi aga veel Soome koosseisu. Soome kaotas oma suuruselt teise linna Talvesõja tagajärjel venelastele, ent võitis Jätkusõjas tagasi. 1944. aasta juunis vallutasid punaväed Viiburi uuesti - ilmselt just selle võitluse eest linn nüüd aunimetuse pälviski, märkis Helsingin Sanomat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles