Kongo DV alalt leiti mitusada massimõrva ohvrit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV pinnal tegutseva Issanda Vastupanuarmee (LRA) võitlejad ilmuvad džunglist tavaliselt ootamatult.
Kongo DV pinnal tegutseva Issanda Vastupanuarmee (LRA) võitlejad ilmuvad džunglist tavaliselt ootamatult. Foto: AFP / Scanpix

Kongo Demokraatliku Vabariigis viibivate inimõiguslaste kinnitusel pani seal tegutsev äärmuslik Issanda Vastupanuarmee (LRA) detsembris toime jõhkra massimõrva, milles hukkus sadu inimesi.


BBC

andmetel pole sellest tapatalgust varem avalikkusele infot edastatud. Human Rights Watch teatas, et see on mitme riigi pinnal tegutseva mässuliste rühma üks võikamaid veretöid, vahendas ka AFP uudisteagentuur.

Ugandas algselt piibli kümnel käsul põhinevat teokraatlikku korda luua lubanud Issanda Vastupanuarmee võitlejad rüüstasid eelmise aasta lõpus Kongo DV kauges kirdenurgas mitut küla, tappes rahumeelseid elanikke ja röövides nende lapsi.

ÜRO rahuvalvajad olid kuulnud jutte millalgi jõulude paiku kavandatud rünnakust ning tugevdasid ka oma jõudusid piirkonnas, ent sinikiivrid jäid pidama Dungu ja Niangara sugustesse linnadesse ega jõudnud kaugematel küladel silma peal hoida.

LRA võitlejad kandsid sõjaväemundreid, et mängida džunglis kuid viibinud sõdureid, kes kohalikelt elanikelt toitu ja riideid palusid. Seejärel tahtsid nad, et nende asjad jõe äärde kantaks. Keeldumise peale külaelanikke rünnati ja sunniti neid oma tööloomadeks.

Pealtnägijad rääkisid, et kõik äraväsijad «jäeti maha» - seoti kinni ja peksti keppidega surnuks. Ka põgeneda üritajad tapeti julmalt. Sama mustrit korrati mitmes külas. Piirkonda hiljem saabunud Punase Risti vabatahtlikud matsid ohvrid ühishaudadesse.

Human Rights Watchi andmetel on kinnitust leidnud 321 inimese surm, kuid teiste inimõigusaktivistide pakutud arvud on märksa suuremad. Tunnistajate sõnul hõljus piirkonna kohal nädalaid surma hõng. 250 inimest, nende seas kümneid lapsi, rööviti.

LRA eriliseks sihiks olidki eeskätt just alaealised- poistest tahetakse teha võitlejaid ja tüdrukutest seksiorje. Mõistatuseks on jäänud aga see, miks sedavõrd palju inimesi tapeti. Praeguseks on mässulised usuäärmuslased naasnud oma laagritesse Uele jõest põhja pool.

Uganda armeejuhid on väitnud, et nad likvideerisid LRA võitlejad kahe poolteise aasta eest alanud ühisoperatsioonis Lõuna-Sudaani ja Kongo vägedega, kuid USA luure ja logistilise toetusega aktsiooni käigus jäi rühmituse liider Joseph Kony tabamata.

Kongo DV pinnal viibivad praegugi märkimisväärsed Uganda sõjajõud, mis aeg-ajalt korraldavad patrulle kohaliku armeega. Kinshasa saab mässuliste vastu abi ka ÜRO rahuvalvemissioonilt, ent inimõiguslaste hinnangul on näha, et sellest ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles