ÜRO tahab kaotada HIV-kandjate reisipiirangud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HI-viiruse ja aidsi leviku vastu võitlevad aktivistid Indias teavitustööd tegemas.
HI-viiruse ja aidsi leviku vastu võitlevad aktivistid Indias teavitustööd tegemas. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO aidsivastase võitluse programm UNAIDS kutsus täna sadade eri maade parlamendisaadikute toetusel valitsusi üles leevendama HIV-positiivsetele minevikus kehtestatud reisipiiranguid.


Mingisugused piirangud surmaviiruse kandjatele kehtivad praegu veel rohkem kui poolesajas riigis, üheteistkümnes neist on üldse keelatud selliseid inimesi üle piiri lasta, vahendas AFP.

UNAIDSi hinnangul rikutakse sellega inimõigusi. Meetmeteks polevat enam ka põhjust, kuna neil ei ole ekspertide hinnangul avaliku tervishoiu seisukohast mõtet.

Piirangud pärinevad rohkem kui kahe aastakümne tagusest ajast, mil vastavastatud viirus tekitas maailmas massilist paanikat.

Bangkokis toimuval konverentsil kutsutakse seetõttu üles kehtestama HIV-positiivsetele täielikku üleilmset liikumisvabadust.

Hiinas ja Singapuris näiteks kehtib veel piiriületuskeeld, Austraalias ja Uus-Meremaal aga ei anta neile elamisluba.

Samas on mitmed riigid kaalumas reeglite muutmist.

USA valitsus lubab HIV-positiivseid riiki alates jaanuarist. Hiina ja Ukraina arutavad juba samuti piirangute lõdvendamist.

Bangkoki kogunemisel osaleb 680 parlamendisaadikut 128 riigist, kes toetavad ÜRO üleskutset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles