Amnesty hurjutas enim surmanuhtlusi täide viivat Hiinat

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty inimõigusaktivistid avaldamas meelt surmanuhtluse vastu.
Amnesty inimõigusaktivistid avaldamas meelt surmanuhtluse vastu. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kritiseeris surmanuhtluse rakendamises maailmas liidripositisooni hoidvat Hiina Rahvavabariiki, mille juhtkonna kinnitusel on viimastel aastatel hukatud varasemaga võrreldes vähem surmamõistetuid.


Amnesty arvutuste kohaselt hukati möödunud aastal 18 riigis kokku 714 inimest, kuid inimõigusorganisatsiooni hinnangul on see number märksa kõrgem, sest ainuüksi kommunistlikus Hiinas, kus surmanuhtluse üksikasjad on riigisaladus, võidi mullu täide viia tuhandeid hukkamisi, vahendas BBC.

Raporti kohaselt võib Hiinas rangeima karistuse määrata 68 seaduserikkumise või kriminaalkuriteo eest, neist osa on ka mittevägivaldsed kuritööd - näiteks maksupettus ja riigi vara omastamine.

Hukkamiste arv on jätkuvalt kõrge vaatamata asjaolule, et riik on lubanud üha enam kaaluda otsuse täideviimise peatamist ja surmanuhtluse määramise tingimuste karmistamist.

2007. aastal sai Hiina kõrgeim rahvakohus võimaluse asuda läbi vaatama alamastme kohtute poolt langetatud otsuseid surmanuhtluse osas.

Ühtlasi vihjas inimõigusorganisatsioon sellele, et kahtlusalustelt pressitakse tunnistusi välja vägivalla abil ning paljudel juhtudel on kahtlustatavate ligipääs juriidilisele abile pea olematu.

«Hiina võimud väidavad, et täide viiakse vähem hukkamisi,» lausus Amnesty peasekretär Claudio Cordone. «Kui see on tõsi, siis miks nad ei ütle maailmale, kui palju inimesi riik surma mõistis?»

Inimõigusaktivistide arvepidamise kohaselt hukati Iraanis mullu 366, Iraagis üle 120, Saudi Araabias vähemalt 69 ja Ameerika Ühendriikides 52 surmamõistetut. Kokku kehtis surmanuhtlus rangeima karistusena 58 riigis, neist karistuse viis teadaolevalt ellu 18.

Mullu loobusid surmanuhtlusest kaks riiki: Aafrika südames asuv väikeriik Burundi ja samal mandri lääneosas asuv Togo.

Amnesty rõhutas oma aruandes ka asjaolu, et esmakordselt ei hukatud möödunud aastal ühtki inimest Euroopas ega ka endise NSV Liidu territooriumil.

Inimõigusorganisatsiooni teatel ootas 2009. aasta lõpus surmanuhtluse täideviimist 17 118 inimest üle kogu maailma. Kokku määrati rangeim karistus mullu 2001 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles