Nobeli rahupreemia pälvis Süüria keemiarelvade hävitamist jälgiv organistatsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria riigitelevisiooni kaader OPCW inspektoritest Süüria salajases kohas töös tegemas.
Süüria riigitelevisiooni kaader OPCW inspektoritest Süüria salajases kohas töös tegemas. Foto: SCANPIX

Nobeli tänavuse rahupreemia pälvis Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) oma ulatuslike jõupingutuste eest maailma keemiarelvadest vabastamise nimel, teatas täna Norra Nobeli komitee.

«OPCW konventsioonid ja tegevus on keemiarelvade kasutamise määratlenud rahvusvahelise õiguse tabuna,» seisis komitee avalduses.

«Viimase aja sündmused Süürias, kus keemiarelvi on taas kasutama asutud, on teravalt juhtinud tähelepanu vajadusele pingutada seesuguste relvade täieliku kaotamise nimel.»

Hollandis Haagis tegutsev OPCW asutati 1997. aastal keemiarelvade keelustamise konventsiooni (CWC) elluviimiseks. Tegemist oli maailma esimese konventsiooniga, millega keelustati üks relvaliik täies ulatuses.

Vaid mõne päeva pärast liitub organisatsiooni 189 liikmesriigiga ametlikult ka Süüria, kus OPCW inspektorid koostöös ÜRO ekspertidega praegu president Bashar al-Assadi režiimi keemiaarsenali hävitamist jälgivad.

Eelnevalt peeti suurimaks soosikuks tüdrukute haridusvõimaluste eest võitlevat 16-aastast Pakistani koolitüdrukut Malala Yousafzaid.

Norra ringhäälingu NRK andmeil peetakse tüdrukut liiga nooreks, et kanda preemiaga kaasnevaid pingeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles