Soome ei tee 4-aastasele süüria tüdrukule erandit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria ema lapsega pagulaslaagris.
Süüria ema lapsega pagulaslaagris. Foto: EPA

Soome immigratsiooniteenistus tunnistab, et praegu illegaalina Venemaal viibiva nelja-aastase Süüria tüdruku juhtum on kurb ja problemaatiline, kuid leiavad siiski, et kõiki asüülitaotlejaid tuleks kohelda võrdselt. Lapse pere on püüdnud teda kokku viia Soomes elavate sugulastega.


Ametnike sõnul tuleb seadusi täita järjepidevalt, isegi kõige teravamatel juhtumitel, paljalt asjaolu, et Süürias on relvakonflikt, ei anna alust üht asüülitaotlejat teisele eelistada. Soome seadused näevad ette, et alalist elamisluba saavad asüülitaotlejad küsida vaid riigis, kus nad viibivad seaduslikult. See laps on praegu aga illegaalselt Venemaal.

Samas märkis immigratsiooniteenistus eile, et lisaks viisale ja elamisloale on Soomes legaalselt viibimiseks ka teisi seaduslikke võimalusi, näiteks ÜRO pagulasagentuurilt vastava dokumendi hankimine.

Teenistuse juhi Olli Koskipirtti sõnul oleks ÜRO dokument üks võimalikke valikuid sellele nelja-aastasele. Ta lisas samas, et pole kindel, kas laps selle tingimused täidab. Igal juhul ei saa Soome immigratsiooniteenistus anda elamisloa küsimuses hinnangut enne avalduse esitamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles