Väljaanne: Vene riik teeb Gazpromi ekspordimonopolile lõpu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom.
Gazprom. Foto: SCANPIX

Vene energiaministeerium tahab lõpetada energiakontserni Gazprom ekspordimonopoli, andes riigifirmale Rosneft ja erakätes Novatekile õiguse eksportida oma arktilistest maardlatest veeldatud maagaasi (LNG), kirjutas väljaanne Barents Observer eile.

Ministeeriumi uus seaduseelnõu sisaldab veeldatud maagaasi ekspordiregulatsiooni järk-järgulist liberaliseerimist, ütles energeetikaminister Aleksandr Novak sel nädalal. Novaki kohaselt antakse Rosneftile ja Novatekile luba oma LNGd eksportida. Novatek saab seejuures eksklusiivõiguse Jamali poolsaare idaosas arendatava Yamal LNG ekspordiks.

Seni tohtis gaasi, sealhulgas LNGd, eksportida vaid Gazprom. Uus seadus ei muuda Gazpromi monopoli toruvõrgustiku osas. Rosneft ja Novatek on varem andnud mõista, et tahavad ka seda muuta.

Uue eelnõu kohaselt saavad LNG ekspordilitsentsi «vaid riigiettevõtted ja ettevõtted, mis on juba saanud loa LNG terminalide ehituseks». Teised ettevõtted peavad selleks energeetikaministeeriumilt luba taotlema. Nende seas on ka Alltech Group, mis plaanib LNG tehast Petšora mere rannikule.

Petšora projekt näeb ette tehast 2,6 miljoni tonni suuruse aastatoodanguga, sadamat ja tõruvõrgustikku. Alltechi peadirektor Maksim Barski avaldas ajalehes Kommersant lootust, et firma saab loa kätte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles