Argentina keeldus natsikurjategija matustest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Priebke 1995. aasta fotol.
Erich Priebke 1995. aasta fotol. Foto: SCANPIX

Eile 100 aasta vanuselt surnud natsikurjategija Erich Priebke matusetseremoonia toimub Itaalias, kuna Argentina võimud sellest keeldusid.

Priebke advokaadi Paolo Giachini sõnul toimub matusetseremoonia teisipäeval Rooma ühes kirikus. Samas ei täpsustanud Giachini, kuhu Priebke pärast seda maetakse, vahendas uudisteagentuur AFP.  

Natsi-Saksamaa SSi endine kapten Priebke soovis, et ta maetaks Argentinasse, kuhu ta põgenes Teise maailmasõja lõpus ja elas aastakümneid, enne kui võimud ta 1994. aastal kinni pidasid ning Itaaliale üle andsid. Argentina võimud keeldusid aga tema säilmeid vastu võtma.

Priebke mõisteti 1998. aastal eluks ajaks vangi osalemise eest massimõrvas, mis pandi toime 1944. aastal Ardeatine´i koobastes, kus tapeti 335 inimest, nende seas 75 juuti. Hukkamine viidi läbi kättemaksuks Itaalia vastupanuliikumise rünnaku eest SSi sõduritele.

Kõrge ea ja kehva tervise tõttu ei tulnud Priebkel siiski vanglasse minna, kuid oma viimased aastad veetis Priebke koduarestis Roomas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles