USA jätkab telefonikõnede pealtkuulamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Washingtonis, kus nõuti privaatsuse austamist.
Meeleavaldus Washingtonis, kus nõuti privaatsuse austamist. Foto: SCANPIX

USA salajane luurekohus pikendas valitsuse õigust koguda andmeid Ühendriikide telefonikõnede kohta, teatas USA riikliku luureteenistuse (DNI) direktori James Clapperi büroo reede hilisõhtul.

«[Clapper] otsustas kustutada salastatuse ja avalikustada, et valitsus esitas välisluure järelevalvekohtule taotluse uuendada õigust korjata suurtes kogudes telefonivestluste metaandmeid ning kohus uuendas õigust,» seisis teadaandes.

Avalikustamine «johtub meie eelnevast salastatuse kustutamise otsusest ning olulise ja jätkuva avalikkuse huvi valguses telefonivestluste metaandmete kogumise programmi vastu,» öeldi avalduses.

USA avalikkust on maikuust saadik raputanud riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endise töötaja Edward Snowdeni ajakirjandusele lekitatud info NSA salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

President Barack Obama andis augusti keskpaigas lubaduse USA luureprogrammid üle vaadata ning juurutada rohkem järelevalvet, läbipaistvust ja kontrollmehhanisme.

See-eest pole Obama administratsioon loobunud karmist suhtumisest luureandmete lekitamisse ning soovib esitada Snowdenile süüdisuse spionaažis. Snowden pages Hongkongi kaudu Venemaale, kus ta sai ajutist asüüli. Washington nõuab tema väljaandmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles