Kerry: me ei sõlmi Kabuliga julgeolekulepet USA vägede immuniteedita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karzai ja Kerry kõnelustel Kabulis.
Karzai ja Kerry kõnelustel Kabulis. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ütles laupäeval, et kauaoodatud julgeolekulepet Afganistaniga ei sõlmita, kui ei lahendata Ühendriikide sõdurite immuniteedi küsimust.

«Jurisdiktsiooni (immuniteedi) küsimus on veel lahendamata. Kui seda ei juhtu, ei saa me kahjuks kahepoolset julgeolekulepet sõlmida,» lausus Afganistanis president Hamid Karzaiga kõnelusi pidanud Kerry.

Karzai ütles laupäeval pärast Kerryga kohtumist leping USA vägede tuleviku kohta Afganistanis on valmimas, kuid kõiki erimeelsusi pole lahendatud.

«Pärast kuid kestnud läbirääkimisi ning eilseid ja tänaseid intensiivseid kõnelusi oleme jõudnud reale kokkulepetele,» ütles Karzai Kabulis ajakirjanikele. «Kahepoolse julgeolekuleppega on seotud palju küsimusi, teiste seas USA ja teiste välissõdurite immuniteet - selles küsimuses me ühisarvamusele ei jõudnud.»

Kõnelused kahepoolse julgeolekuleppe üle on kestnud aasta, kuid takerdunud Afganistani suveräänsust puudutavatesse küsimustesse. Karzai ähvardas sel nädalal läbirääkimistelt minema marssida.

USA soovib kokkuleppega oktoobris ühele poole jõuda, et panna paika 2014. aasta detsembriks lahkuvate liitlasvägede väljaviimise ajakava, aga Karzai nõuab ameeriklastelt tagatist võimaliku võõrriigi interventsiooni puhuks, millega peetakse silmas naaberriiki Pakistani. Washington tahab, et Afganistani jäävad Ühendriikide sõdurid saaksid ühepoolselt teha terrorismi- ja mässulistevastaseid operatsioone.

Afganistani president esines sel nädalal lääneriikides palju pahameelt tekitanud avaldusega, et NATO juhitavad rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) missioon on Afganistanile põhjustanud palju kannatusi, kuid pole andnud tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles