Meedia: Rootsi tegi jälgimisseaduse valmimisel USAga koostööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA endine agent Edward Snowden.
CIA endine agent Edward Snowden. Foto: SCANPIX

Rootsi, USA, ja Suurbritannia järgisid ühist strateegiat seadustamaks kõigis kolmes riigis interneti jälgimist, ütles Briti ajakirjanik Duncan Campbell usutluses.

Campbelli arvates on Rootsil tähtis roll rahvusvahelistes jälgimisoperatsioonides, vahendas Rootsi Raadio eile ajalehes Dagens Nyheter ilmunud intervjuud.

«Rootsi võttis 2008. aastal vastu uued seadused, mis langesid ajaliselt kokku nõndanimetatud Fisa seaduseparandusega USAs, mida teadaolevalt kasutati interneti Ameerika osa jälgimise alustamiseks. Sarnased seaduseelnõud ringlesid ka Suurbritannias, kuid need peatati,» rääkis Campbell.

Briti ajakirjaniku sõnul sai ta Rootsi koostööst USA ja Suurbritanniaga teada endise Ühendriikide luuretöötaja Edward Snowdeni lekitatud materjalidest.

«Kui siinsed võimud ei taha sellest rääkida, siis vajab Rootsi oma Edward Snowdenit,» rääkis Campbell, kes lubas uusi paljastusi.

Õigusprofessor Dennis Töllborg ütles Rootsi Televisiooni uudistesaatele, et teda Campbelli avastus ei üllata.

«Rootsi FRA-seaduse väljatöötamiseni viinud rahvusvaheline koostöö on ilmselgelt loogiline,» rääkis Töllborg. Tema sõnul muutis internet jälgimisoperatsioonide olemust ja kuna Rootsi püüab selles vallas olla tõhus, on rahvusvaheline koostöö loomulik.

FRA-seadus annab kaitseministeeriumi sideluureteenistusele (Försvarets radioanstalt) loa jälgida Rootsi piire ületavaid telefonivestlusi ja veebiliiklust. Parlament kiitis selle heaks 2008. aastal ja seadus jõustus 2009. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles