Somaalia piraatide arvatav juht sattus Belgia võimude punutud võrku

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraatide arvatav juhtfiguur Mohamed Abdi Hassan.
Somaalia piraatide arvatav juhtfiguur Mohamed Abdi Hassan. Foto: SCANPIX

Somaalia piraatide arvatav juhtfiguur Mohamed Abdi Hassan sattus Belgiasse lennates sealsete ametivõimude osavalt punutud võrku.

Hassan lootis, et osaleb Belgias dokumentaalfilmi võtetel, vahendas Reuters. Politseinikud võtsid Brüsseli lennuväljal eelmisel laupäeval kinni nii Hassani (alias Afweyne) kui tema kaaslase Mohamed Adeni (alias Tiiceey).

Belgia võimud lõid legendi dokumentaalfilmist, kuna ei lootnud, et rahvusvaheline tagaotsimiskuulutus viib meeste tabamiseni. Seda väljamõeldud lugu söödeti Adeni kaudu Hassanile ette kuude kaupa.

Mõlemad mehed nõustusidki osalema nõunikena piraatlusest pajatava filmi tegemise juures, kus oleks olnud juttu ka Hassani elust ja miljoniteni ulatunud sissetulekust.

Belgia võimude kahtluste järgi juhtis Hassan piraate, kes 2009. aastal võtsid enam kui 70 päevaks pantvangi Belgia laeva Pompéi meeskonna. Lisaks oletatakse, et tema juhtimisel kaaperdati 2009. aastal Ukraina kaubalaev, mille lastiks oli kümneid T-72 tanke. Selle vabastamise eest teenisid piraadid väidetavalt kolm miljonit dollarit.

Lisaks kahtlustatakse, et Hassan osales 2008. aastal Saudi Araabia naftatankeri Sirius Star kaaperdamises. Ka selle vabastamine tõi piraatidele sisse miljoneid.

Teine kahtlustatav Aden on endine Himani ja Heebi autonoomse piirkonna kuberner, keda kahtlustatakse mereröövlite aitamises ning toetamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles