Amnesty ärgitab Rumeeniat mustlaste väljatõstmisi lõpetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia mustlased protestivad sundväljatõstmiste vastu.
Rumeenia mustlased protestivad sundväljatõstmiste vastu. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty Inernational ärgitas täna Rumeenia valitsust peatama mustlaste sundväljatõstmisi – viimastel aastatel on tuhanded neist kaotanud kodud.


«Me tahame saata peaminister Victor Pontale selge sõnumi: sundväljatõstmised on ebaseaduslikud ning need tuleb viivitamatult peatada,» teatas pressikonverentsil Amnesty liige Catrinel Motoc.

Motoci sõnul on organisatsioon kogunud enam 85-st riigist enam kui 25 000 allkirja petitsioonile, mis nõuab Bukarestilt tegusid, et inimesed kodusid ei kaotaks.

«Me kuuleme valitsuselt positiivseid sõnu, aga me ei näe ühtegi tõendit konkreetsest tegutsemisest,» kommenteeris Amnesty esindaja Iain Byme.

Petitsioon mõistab võimud hukka väljatõstetud inimeste kodutuks jätmise ja nende eraldatud ning ebasobivatesse paikadesse paigutamise eest.

«Sundväljatõstmised tuleb lõpetada ning võimud peavad mõistma, et me oleme samuti inimesed, isegi kui me oleme romad,» sõnas noor kodu kaotanud naine Claudia Greta, kes elab praegu improviseeritud varjualuses Cluji linna prügimäe lähedal.

Möödunud aastal tõsteti mitusada põhjas asuva Baia Mare linna slummi elanikku nende kodudest välja ning koliti endisesse keemiatehasesse. Sada inimest, nende seas 60 last, sunniti kodudest lahkuma ka Musta mere ranniku lähedal. Pärast kolme päeva lähedalasuval põllul, paigutati nad ajutiselt vanasse koolimajja.

Rumeenias elab viimase rahvaloenduse andmetel 600 000 mustlast, ent inimõigusorganisatsioonide sõnul võib neid seal olla kuni kaks miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles