Teine Moskva suitsiiditerrorist võis olla Dagestani õpetaja

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi Park Kulturõ metroojaama ees.
Kiirabi Park Kulturõ metroojaama ees. Foto: Reuters/ScanPix

Meedia andmetel tuvastavad võimud DNA-testi abil ka teist kahest naisenesetapjast, kes kandis möödunud nädala esmaspäeval võimsad pommid rahvast tulvil Moskva metroosse.


BBC kirjutas viitega Venemaa ajalehele Novaja Gazeta, mille andmetel oli 17-aastase Kaukaasia mässulise lese Džennet Abdurahmanova kõrval teiseks arvatavaks pommi kandjaks 28-aastane Dagestani kooliõpetaja Mariam Šaripova.

Naise isa Rasul Magomedov ütles väljaandele antud usutluses, et tundis internetis avaldatud pildil ära oma tütre. 

«Mu naine ja mina tundsime meie tütre Miriami kohe ära,» kinnitas Magomedov AFP vahendusel. «Viimane kord kui mu naine nägi meie tütart, kandis ta sama punast salli nagu fotol.»

Isa sõnul õpetas tema 2005. aastal Dagestani Pedagoogikaülikooli kiitusega lõpetanud tütar alates 2006. aastast Dagestanis Balahhani külakooli õpilastele arvuti kasutamist. Seejuures oli naisel kõrgharidus nii matemaatikas kui ka psühholoogias. 

Vanaisa auks Šaripovaks nimetatud naine elas koos samas koolis samuti õpetajatena töötavate vanematega sünnilinnas Balahhanis ning Magovedovi kinnitusel läks ta päev enne Moskva rünnakuid 28. märtsil oma emaga Dagestani keskusesse Mahhatškalasse poodlema.

Sama päeva õhtul helistas ta oma emale ja kinnitas, et külastab üht oma sõbrannat ning naaseb seejärel üksinda koju, kuid seda ei juhtunud.

«Me ei teadnud, kus ta on,» lisas vene keele ja kirjanduse õpetajana töötav Magomedov Novaja Gazetale, tema bioloogiaõpetajast abikaasa ei soovinud teemat aga kommenteerida. 

«Ta kummardas [Allahit], kuid ta ei väljendanud äärmuslikke veendumusi,» lisas Magovedov, kes ütles ajalehe Kommersant küsimustele vastates, et pöördus võimude poole 3. aprillil ning miilitsad võtsid temalt ja tema naiselt seejärel DNA testide jaoks vere- ning küüneproovid.

«Me endiselt ei suuda seda uskuda,» lisas segaduses Magomedov, kes imestas, kuidas tema tütar üldse Moskvasse sai. Seejuures välistas isa, et tema psühholoogiaharidusega tütart oleks võinud keegi psühholoogiliselt ära kasutada. 

Ühtlasi eitas Magomedov ka kuulujutte nagu oleks tema tütar kohaliku jõugu liidri Magomedal Vagabovi naine.

Väidetavalt sõitsid Šaripova ja teine arvatav enesetapuründaja Abdurahmanova pealinna esmaspäeval Dagestani linnast Kizljarist, milleks kulub umbes 36 tundi. Kolmapäeval raputas sama linna ohvriterohke topeltpommiplahvatus, milles hukkus 12 inimest.

Väidetavalt toimetas Šaripova lõhkekeha metroorongi, mis plahvatas kohaliku aja järgi kell 7.56 (Eesti aja järgi 6.56) Lubjanka jaamas, mille lähistel asub Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) peahoone. Park Kulturõ metroojaamas õhkis end aga 1992. aastal sündinud Abdurahmanova.

Magomedovi pere on aga ka varem võimude huviorbiiti sattunud, kui 2008. aasta mais pidasid miilitsad kinni Mariami venna Iljaš Šaripovi, keda esmalt süüdistati ebaseaduslike relvade omamises, kuid seejärel juba inimröövis ja kuulumises relvastatud rühmitusse.

Elias kuulus ligi kaheksa kuud võimude piiramisrõngasse, kes üritasid lähedaste teatel temalt Mahhatškala vanglas piinamise abil tunnistusi välja pressida. Ka ülejäänud pere pidi taluma võimude sagedasi läbiotsimisi nende kodus. Seda aga tulutult ning kohus tunnistaski mehe süüdi vaid ebaseaduslikus granaatide omamises. 

Varem meedias levinud spekulatsioonide kohaselt oli teiseks pommikandjaks 20-aastane tšetšeenitarist «must lesk» Marha Ustrahanova, kelle islamivõitlejast mees Said-Emid Hizrijev tapeti mullu sügisel.

Moskva metroos aset leidnud ja vähemalt 40 inimelu nõudnud terrorirünnakute korraldamise on võtnud omaks Tšetšeeni mässulised. Möödunud nädalal kinnitas end Kaukaasia emiraadi liidriks nimetanud Doku Umarov, et hiljutised suitsiidirünnakud olid vastus 11. veebruaril Tšetšeeenia ja Inguššia piirialal asuvas külas toimunud tapatalgutele, milles hukkusid süütud tsiviilisikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles