Hiina hukkas jaapani narkokaubitseja

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty inimõigusaktivistid avaldamas meelt surmanuhtluse vastu.
Amnesty inimõigusaktivistid avaldamas meelt surmanuhtluse vastu. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi võimud hukkasid narkokaubanduses süüdi mõistetud jaapanlasest narkodiileri.


65-aastane Mitsunobu Akano peeti kinni 2006. aasta septembris Daliani lennujaamas, kus ta üritas kodumaale viia 2,5 kilo narkootikume, vahendas AFP. 

Hiina uudistevõrgu Xinhua teatel leidis hukkamine aset Hiina kirdeosas asuvas Liaoningi provintsis. Akanost sai esimene Jaapani kodanik, kes hukati Hiinas alates 1972. aastast, mil riigid taastasid diplomaatilised suhted.

«Kohtul on selged ja ümberlükkamatud tõendid narkokaubanduse kohta ning surmanuhtlus määrati ja pandi toime kooskõlas Hiina seadustega,» kinnitas Hiina Rahvavabariigi Ülemkohus ametlikus avalduses, mille kohaselt määrati Akanole rangeim karistus 2008. aasta juunis.

Tokyo on kinnitanud surmanuhtluse täideviimist ja saareriigi peaministri Yukio Hatoyama hinnangul on tegemist kahetsusväärse juhtumiga. Samas avaldas valitsusjuht lootust, et hukkamine ei mõjuta kahe riigi vahelisi suhteid.

«See on kahetsusväärne,» ütles Hatoyama ajakirjanikele, kelle kinnitusel teeb tema valitsuskabinet kõvasti tööd kindlustamaks, et juhtunu ei mõjuks halvasti bilateraalsetele suhetele.

«Narkokaubanduse tõsidus kuriteona on laialt tunnustatud üle kogu maailma,» lisas Jaapani välisministeeriumi esindaja Jiang Yu. «Surmanuhtlus on kasulik narkokaubandusega seotud tõsiste kuritegude tõkestamiseks ja ennetamiseks... me loodame, et see juhtum ei mõjuta kahepoolsete sidemete normaalset arengut.»

Peking informeeris Tokyot eelmisel nädalal ka sellest, et plaanib käesoleval nädalal hukata veel kolm Jaapani kodanikku, kes on mõistetud surma narkootikude vedamises. Nendeks on 67-aastane Teruo Takeda, 48-aastane Hironori Ukai ja 67-aastane Katsuo Mori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles