USA hakkab tuumarelvi kasutama vaid äärmusjuhtudel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

President Barack Obama esitles täna ametlikult Ühendriikide uut tuumapoliitikat, mille kohaselt kasutab USA aatomrelva edaspidi vaid «äärmuslikes tingimustes», et kaitsta oma riiklikke huve või liitlasi.


Obama ütles eile

New York Times

ile riiklikku tuumaseisukoha ülevaadet (Nuclear Posture Review) tutvustades, et uus dokument lähtub eeldusest, et praegu tuumarelvi omavad suurriigid nagu Venemaa või Hiina ei kujuta endast nii suurt ja kohest ohtu kui «tuumaterrorism» ehk võimalus, et aatompommi kasutavad terroristid või paariariigid.

USA riigipea sõnul on uus tuumapoliitika osa laiemast kavast muuta maailm tuumarelvavabaks ning pakkuda tuumaambitsioonidega riikidele stiimuleid, et nad eesmärgist loobuksid. Et ülejäänud maailmale eeskuju anda, lubatakse uues strateegias, et USA loobub uute tuumarelvade arendamisest.

Arvestades oma eelkäijate poliitikat on tegu järsu muutusega. Näiteks välistab strateegia tulevikus USA-poolse tuumalöögi isegi siis, kui Ühendriike rünnatakse bioloogilise, keemilise või tavarelvaga. Ühtlasi ei hakka USA tuumarelva kasutama riikide vastu, millel tuumarelvi pole ja kes pole rikkunud tuumarelva leviku tõkestamise lepingut.

New York Times hindab Obama uut strateegiat vastuoluliseks, sest konservatiivid on vastu igasugusele katsele lahjendada USA võimsaima hirmutusvahendi mõju. Liberaalid seevastu lootsid presidendilt selget avaldust, et Ühendriigid ei kasuta kunagi esimesena tuumarelvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles