Noored taanlased ei tea natsidest midagi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani SS-üksuse Schalburgkorps peamaja Kopenhaagenis natsiokupatsiooni ajal.
Taani SS-üksuse Schalburgkorps peamaja Kopenhaagenis natsiokupatsiooni ajal. Foto: Frihedsmuseets fotoarkiv / wikipedia.org

Natsi-Saksamaa invasiooni alla seitsme aastakümne eest langenud Norras ja Taanis tähistatakse täna kunagise okupatsiooni mälestuspäeva, kuid paljud taanlastest näiteks ei teagi selle tähendust.



Saksa armee tungis mõlemasse riiki 1940. aasta aprillis, millele järgnes viis pikka aastat kestnud okupatsioon. 9. aprill on mõlemas riigis natsiokupatsiooni mälestuspäev, vahendas YLE Uutiset.

Taani päevaleht Jyllands-Posten viis läbi küsitluse, millest aga selgus, et vaid iga teine taanlane teadis, mis mälestuspäev täna on - seejuures teadis 18-25 aasta vanuste seas selle tähendust vaid 17 protsenti küsitletutest ehk vähem kui üks viiest.

Kopenhaageni ülikooli professor Ditlev Tamm pidas selliseid tulemusi Taani koolisüsteemile katastroofiks. Taani haridusminister Tina Nedergaard arvas, et see on solvanguks kõigile neile, kes kogesid okupatsiooni oma nahal.

Taani raadio teatel kuulub okupatsiooniaja õpe küll põhikoolide, aga mitte keskkoolide ainekavasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles