Rootsi valitsus muretseb tuumajaamade ohutuse pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringhalsi tuumaelektrijaam.
Ringhalsi tuumaelektrijaam. Foto: SCANPIX.

Tuumaenergeetika turvalisuse pärast muretsev Rootsi valitsus hakkab kontrollima riigis töötavate aatomielektrijaamade seisundit.


Rootsi televisiooni teatel alustavad radiatsiooni kontrollivad ametnikud põhjalikke uuringuid, et selgitada välja tuumajaamade tehnoloogias ja turvarutiinis leiduda võivaid puudusi, vahendas YLE Uutiset.

Eelmistel aastatel on ette tulnud üsna mitmeid tõsiseid ohuolukordi. Rootsi suurimas elektrijaamas Ringhalsis viidi juba mullu läbi erikontroll seal avastatud vigade tõttu. Sama tehti juba nelja aasta eest ka Forsmarki tuumajaamas.

Rootsi keskkonnaminister Anders Carlgren tõdes teleusutluses, et reaktorite ohutuse tagamisel rakendatud rangus on aja jooksul hajuma hakanud ning viimaste aastate probleemid on ebatavalised ja vastuvõetamatud.

Samuti tunnistas minister, et reaktorite ehitamise ajal ei kavatsetud neid nii kaua kasutada, kui praegu ette nähakse. Rootsi valitsus hindas hiljuti reaktorite kasutusajaks 50-60 aasta pikkuseks, samas kui algselt oli see periood märksa lühem.

Tuumajaamades läbi viidava põhjaliku radiatsioonikontrolli raport loodetakse valmis saada 2012. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles