Lech Wałęsa: presidendi hukk on kujuteldamatu tragöödia

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola endine president Lech Wałęsa (rühma ees) käis Smolenski lähedal Katõni massimõrva ohvreid mälestamas vaid mõned päevad varem.
Poola endine president Lech Wałęsa (rühma ees) käis Smolenski lähedal Katõni massimõrva ohvreid mälestamas vaid mõned päevad varem. Foto: AP / Scanpix

Poola presidendi Lech Kaczyński ja teiste kõrgete ametnike  hukkumine lennukatastroofis Venemaal on riigi endise presidendi Lech Wałęsa sõnul täiesti käsitamatu tragöödia.


«Jeesus, püha Maarja, see on kujuteldamatu tragöödia, kujuteldamatu katastroof,» ütles pisarais rahvusliider, kuuldes Smolenski lähedal juhtunud traagilisest õnnetusest, mis röövis Poolalt suure osa poliitilisest ja sõjalisest eliidist.

Kibedalt paradoksaalsel kombel oli president suure delegatsiooniga Venemaale lennanud selleks, et osa võtta üritustest seitsme aastakümne eest toime pandud Katõni massimõrva ohvrite mälestuseks.

Nõukogude julgeolekuorganid mõrvasid tollal selle piirkonna metsades ja mujal kokku 22 000 rahvuslikult meelestatud Poola ohvitseri ja eliidi esindajat.

«Katõnis tapeti Poola eliit 70 aastat tagasi. Sealsamas hukkus täna Poola eliit, kui valmistuti mälestama neid poolakaid, kes seal tapeti,» sõnas Wałęsa nõutult.

Presidendiga koos hukkusid lennukatastroofis ka tema abikaasa Maria, keskpanga juht Sławomir Skrzypek, armee peastaabi ülem Franciszek Gągor, samuti parlamendisaadikud, ajaloolased ja teised, kes kuulusid 85-liikmelisse delegatsiooni, mille nimekirja avaldas Poola rahvuslik mälestuskomitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles