Putin: midagi sellist pole kunagi varem juhtunud

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene valitsusjuht Vladimir Putin tunnistas täna Smolenski lähedal juhtunud lennuõnnetust kommenteerides, et sellist tragöödiat, mis Poolat tabas, pole Venemaa kunagi kogenud.


«Mitte midagi sellist pole kunagi varem juhtunud,» ütles ta ITAR-Tassi andmetel valitsuskabineti tänasel eriistungil. «Toimunud on tragöödia, väga tõsine tragöödia.»

Venemaa president Dmitri Medvedev teatas veidi hiljem, et kuulutab riigis katastroofi tõttu välja leinapäeva. Samuti tegi ta telepöördumise Poola rahvale, milles avaldas kaastunnet juhtunu pärast.

AFP andmetel lubas peaminister ise Smolenskisse õnnetuspaigale sõita. Sinna oodatakse ka Poola peaminister Donald Tuski. Peaministrid kohtusid alles kolme päeva eest sama paiga lähedal toimunud sümboolsel Katõni ohvrite mälestustseremoonial.

Putin helistas juba täna varem oma Poola kolleegile, et avaldada kaastunnet riigi presidendi ja kümnete kõrgete ametnike, riigitegelaste ja sõjaväelaste hukkumise pärast.

Vene peaminister teatas president Dmitri Medvedeviga võimude edasist tegevust arutades ka seda, et hukkunute surnukehad viiakse identifitseerimiseks Moskva spetsialistidele.

Smolenski lennujaama juures tihedas udus alla kukkunud lennukis Tu-145 hukkus kinnitatud andmetel kokku 96 inimest, neist 88 olid Poola ametliku delegatsiooni liikmed, kes sõitsid seitsme aastakümne eest toimunud Katõni massimõrva mälestustseremooniale.

Lennuki allakukkumispaigas leiti juba üles surmalennuki tehnilist infot sisaldavad mõlemad nn mustad kastid, kinnitas eriolukordade minister Sergei Šoigu. Vene meedias kahtlustatakse, et katastroofi põhjustas piloodi eksimus.

Poolas kuulutati juba välja nädala pikkune leinaperiood.

Smolenski tragöödia ohvrite seas on nii riigi president Lech Kaczynski abikaasaga, relvajõudude komandörid, keskpanga juht, asevälisminister, kunagine eksiilvalitsuse president, ombudsman, senaatorid, parlamendisaadikud kui ka paljud teised ühiskonnategelased.

USA ja teised lääneriigid on ka juhtunu üle oma vapustust väljendanud ning Poolale kaastunnet avaldanud, samuti ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves saatis pärastlõunal Poola oma kaastundeavalduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles