Moskva ähvardab sekkuda Lõuna-Osseetia konflikti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid puhkamas Põhja-Osseetias.
Vene sõdurid puhkamas Põhja-Osseetias. Foto: AFP / Scanpix

Vene välisministeeriumi kõrge diplomaat teatas täna, et Moskva ei kavatse tegevusetult pealt vaadata, kui Lõuna-Osseetias peaks puhkema tõsisem relvakonflikt.

 

«Kui sündmused arenevad kõige süngema jõustsenaariumi järgi, ei saa Venemaa lubada endale osavõtmatuks jäämist, arvestades seda, et Lõuna-Osseetias, sealhulgas konfliktitsoonis, elavad Vene kodanikud,» selgitas Interfaxile eriülesannetes suursaadik Juri Popov.

Moskvale valmistab tema kinnitusel «reaalselt» muret Lõuna-Osseetia ümber toimuv ning selle võimalikud tagajärjed. «Mitte millegi heani see ei vii, kui sündmused arenevad sellises võtmes ja sellise tonaalsusega,» hoiatas diplomaat.

Saadiku sõnul tuleb ennekõike ära hoida taolised rünnakud, mis toimusid lõppenud nädalavahetusel Tshinvalis. «Ma ei taha teha süngeid prognoose, kuid selliste sündmuste kordumisel võib olukord kontrolli alt väljuda ja viia kurbade tagajärgedeni, toonitas Popov.

Moskva on asunud kindlalt rahvusvahelise tunnustuseta Lõuna-Osseetia separatistliku valitsuse selja taha ning pakub sellele nii diplomaatilist kui ka majanduslikku tuge, andes muu hulgas suuremale osale sealsetest elanikest ka Vene kodakondsuse.

Gruusiast eelmisel aastakümnel sõjaga lahku löönud Lõuna-Osseetia võimud on viimastel päevadel korduvalt süüdistanud Thbilisit kavatsuses see piirkond sõjaväe toel tagasi vallutada, mida vastasleer aga eitab.

Lõppenud nädalavahetusel toimus provintsis mitu plahvatust ja miinirünnakut, misjärel asus separatistlik valitsus juba naisi ja lapsi piiri taha evakueerima. Samal ajal teatati vabatahtlike võitlejate, sealhulgas kasakate ja Afganistani sõja veteranide, saabumisest mujalt Põhja-Kaukaasiast ja Venemaalt.

Tshinvali valitsuse pressiesindaja Dmitri Medojev hoiatas, et sõja puhkemise korral võivad osseedid peatada ka naftatarned läbi Gruusia, kuid ei täpsustanud seda ähvardust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles