Ungari valimised viivad ilmselt sotsialistidelt võimu

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ungaris avati täna varahommikul jaoskonnad parlamendivalimiste esimese vooru läbiviimiseks, mis ootuste kohaselt võib lõppeda pikalt võimul olnud sotsialistide suure kaotusega.


Kõik senised küsitlused ennustavad ülekaalukat võitu parempoolsele erakonnale Fidesz ning kadu sotsialistidele, vahendas AFP uudisteagentuur.

Reutersi andmetel võib senine peamine opositsioonijõud saada isegi kuni kaks kolmandikku mandaatidest, mis võimaldaks Viktor Orbani juhitud parteil asuda takistamatult ellu viima lubatud suuri struktuurireforme.

Kaheksa aastat valitsenud sotsialistide populaarsus langes mühinal juba mõne aasta eest, kui selgus, et riik elab suurtes võlgades ning peab järsult kulutusi koomale tõmbama. Ka mullu kevadel toimunud valitsusvahetus pole sotsialistide võimalusi kuigivõrd parandanud.

386-kohalisse parlamenti pääseb tõenäoliselt ka üks uus poliitiline jõud - paremäärmuslik partei Jobbik võib nimelt küsitluste kohaselt saada isegi kuni viiendiku häältest.

8,3 miljonit ungarlast saavad valimiste esimeses voorus täna oma hääle anda kella kuuest hommikul kuni seitsmeni õhtul. Esimesi tulemusi oodatakse paar tundi pärast jaoskondade sulgemist. Teine valimiste voor peetakse 25. aprillil.

Ungari parlament valitakse neljaks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles