Poola presidendi surnukeha jõuab täna kodumaale

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Smolenski lähistel lennukatastroofis hukkunud Poola presidendi Lech Kaczynski surnukeha transporditakse juba täna pärastlõunal kodumaa pinnale.


Poola kaitseministeeriumi kinnitatud andmetel maandub lennuk sargaga Varssavi sõjaväelennuväljal kell pool neli Eesti aja järgi, vahendas AFP.

Lennujaamas korraldatakse presidendi pere osavõtul ametlik leinatseremoonia ning riigipea säilmed kantakse seejärel presidendipalee juurde.

Kõik poolakad saavad käia seal lahkunuga viimast korda hüvasti jätmas, kinnitas presidendikantselei pressiesindaja agentuurile.

Poola võimud pole veel teatanud, millal hukkunud presidendi matused peetakse.

Kaczynski kõrval hukkus eilses tragöödias veel 95 inimest, neist enamik olid kõrged Poola riigiametnikud, sõjaväelased ja rahvaesindajad.

Poolas on kuulutatud välja nädalapikkune lein ning inimesed kogunevad täna massidena kirikutesse ja nende ümber.

Täpselt keskpäeval kohaliku aja järgi helisesid üle kogu riigi kirikukellad ja huilgasid sireenid ning algas ametlik kaheminutine leinavaikus, mida kandsid otse üle ka suuremad rahvusvahelised uudistekanalid.

Presidendipalee ees toimus seejärel leinatseremoonia, mille käigus valitsuse liikmed viisid oma küünlad tuhandete juba varem maha asetatud küünalde ja lillede kõrvale.

Smolenskisse eile suundunud ametlik Poola delegatsioon pidi seal osalema seitsme aastakümne eest Katõni metsades toime pandud massimõrva mälestustseremoonial.

1940. aastal mõrvasid Nõukogude julgeolekutöötajad samas piirkonnas ja mujal kokku 22 000 rahvuslikult meelestatud Poola ohvitseri ja eliidi esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles