Leinavad poolakad kogunesid kirikutesse

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolas peeti täna keskpäeval Smolenski lennukatastroofi mälestuseks kaheminutine leinavaikus, mille ajal kõlas vaid kirikukellade kurb helin ja sireenide trööstitu huilgamine.

Tuhanded poolakad üle riigi on terve hommiku jooksul kogunenud kirikutesse jumalateenistustele ning jätnud tänavatele lilli, küünlaid ja kaastundeavaldusi, vahendasid BBC News ja uudisteagentuurid.

Keskpäevase rahvusliku leinatseremoonia kuulutas välja peaminister Donald Tusk ning selle järel asetasid valitsuse liikmed presidendipalee juurde oma küünlad.

Kõik sõidukid jäid pealtnägijate sõnul pealinna Varssavi tänavatel täpselt kell 12 seisma ning inimesed väljusid autodest leina märgiks.

Lilled ja küünlad on kuhjumas ka Poola saatkonna ees Venemaa pealinnas ning mujalgi maailmas.

Moskvasse saabuvad täna esimesed ohvrite sugulased, samal ajal kui alles kestab surnukehade identifitseerimine.

Hukkunud presidendi Lech Kaczynski ja tema abikaasa Maria surnukehad tuuakse kodumaale juba täna pärastlõunal. Kui presidendipaari surnukehad viiakse Smolenskist otse Poola pinnale, siis ülejäänud toimetati esmalt Moskva kohtulaboritesse.

Seni on tuvastatud vaid umbes veerandsada surnukeha, vahendas AFP prokuratuuri uurimiskomisjoni asejuhu Vassili Piskarevi andmeid. Paljusid neist on keeruline identifitseerida.

Moskva linnapea Juri Lužkov lubas saabuvatele omastele anda kõik, mis vaja, sealhulgas tõlgid, psühholoogilise hoole ja hotellitoad. Samuti valmistatakse ette surnukehade saatmist kodumaale, varudes kirste ja muud selleks tarvilikku.

Vene peaminister Vladimir Putin sõidab täna taas Smolenski õnnetuspaigale, et osaleda seal peetaval mälestustseremoonial, teatasid riigi suuremad infoagentuurid.  

Poola pärastsõjaaegse ajaloo rängimas tragöödias hukkus Venemaa lääneosas eile riigi president Lech Kaczynski abikaasaga ja veel kümned kõrged ametnikud, sõjaväelased, vaimulikud ja ajaloolased, kes kuulusid delegatsiooni, mis pidi osalema Katõni massimõrva mälestustseremoonial. Neid kandnud lennuk kukkus tihedas udus maandumise ajal alla, tappes kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles