Reutersi video: Poola presidendi sark jõudis kodumaale

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Smolenski lähedal juhtunud lennukatastroofis hukkunud Poola presidendi Lech Kaczynski surnukeha toodi täna kodumaale, kus selle võttis vastu vapustatud rahvas.


Puna-valge rahvuslipuga kaetud sarka olid Varssavi sõjaväelennuväljal vastu võtmas riigipea kohused üle võtnud seimi alamkoja spiiker Bronislaw Komorowski, peaminister Donald Tusk, Kaczynski tütar Marta ja ekspeaministrist kaksikvend Jaroslaw

Kümned tuhanded inimesed seisid aga vaikides tee ääres, kui presidendi kirst läbis politseieskordi saatel kümne kilomeetri pikkuse tee kesklinnas asuva presidendilossi juurde, mille sissepääs on muutunud lillesülemite, küünalde, rahvuslippude ja ristidega ehitud leinapühamuks.

Kurva teekonna ajal helisesid ka kirikukellad, nagu varem keskpäeval, kui terve rahvas seiskus kaheks minutiks leinavaikusse. Miljonid poolakad üle terve maa kogunesid täna kirikutesse paluma.

Venemaa lääneosas laupäeval alla kukkunud lennukis hukkus presidendi kõrval veel 95 kõrget ametnikku, sõjaväelast ja teisi riigiesindajaid, kes kuulusid delegatsiooni, mis suundus seitsme aastakümne eest toime pandud Katõni massimõrva ohvrite mälestustseremooniale.

Kõik teised surnukehad peale presidendi, nende seas tema abikaasa Maria säilmed, saadeti õnnetuspaigalt tuvastamiseks Moskva kohtulaboritesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles