USA luure: Sinaloa kartellist on saanud maailma mõjuvõimsaim

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luure: Sinaloa kartellist on saanud maailma mõjuvõimsaim. Fotol narkosõjas hukkunu
USA luure: Sinaloa kartellist on saanud maailma mõjuvõimsaim. Fotol narkosõjas hukkunu Foto: SCANPIX
Mehhiko narkosõja tähtsamaks linnaks kujunenud Juàrez läks Sinaloa kartelli kätte.

Mehhiko politsei kinnitas USA luurelt saadud andmeid, edastab Helsingin Sanomat.

USA ametivõimud peavad nüüd Sinaloa kartelli maailma kõige mõjuvõimsamaks narkootikumide salakaubanduse organisatsiooniks.

Kaks viimast aastat on Juàrez olnud kahe narkogängi, Juàrezi ja Sinaloa kartelli vahelise verise võitluse paigaks. Gängid peavad sõda narkokaubanduse kontrolli üle.

Juàrezis on surnud siiani 5000 inimest, kellest enamik on olnud narkokartellide liikmed. Juàrezi peetakse maailma üheks kõige ohtlikumaks linnaks.

Ka USAs Texases asuv El Paso on tuntud narkolinn. Kohaliku politsei sõnul kuulub Mehhikost sinna jõudnud narkootikumidest enamus Sinaloa kartellile.

Sinaloa kartelli juht on Joaquin Guzman, kes on end ametivõimude eest peitunud aastakümneid. Guzmanil õnnestus erirežiimiga vanglast pesumaja autos põgeneda.

Guzmani juhitav kartell saabus Juàrezisse 2008. aastal eesmärgiga vallutada tähtis narkootikumide salakaubanduse linn Juàrezi kartellilt ja selle juhtilt Vicente Carillo Fuenteselt.

Mehhiko politsei  on samas langenud USA-poolse kriitika alla, kuna ameeriklaste arvates ei ole mehhiklased pingutanud piisavalt, et Guzmani kartelli kahjutuks teha.

Narkogängide vahelised kokkupõrked Juàrezis jätkuvad, kuna narkokurjategijad peavad võitlust ka vähemtähtsal tandril nagu narkootikumide tänavakaubanduse kontrolli pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles