Smolenski surmalennukist jäi maha presidendi kantselei töötaja

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazeta Wyborcza võrguväljaande lugu naisest, kes loobus Poola presidendi surmalennust.
Gazeta Wyborcza võrguväljaande lugu naisest, kes loobus Poola presidendi surmalennust. Foto: Gazeta.pl

Kui laupäeva õhtul teatati vahepeal, et Smolenskis alla kukkunud Poola presidendi lennukis hukkus kokku 97 inimest, siis hiljem kärbiti seda arvu ühe võrra 96 peale, sest selgus, et üks delegatsiooni koosseisu arvatud naine ei jõudnud lennukile.


Lennukis olema pidanud presidendikantselei 58-aastane töötaja, kommunistlikul ajal opositsiooni aktivistina tegutsenud Zofia Kruszyńska-Gust tundis end aga öösel halvasti ja otsustas mitte Smolenskisse sõita, kirjutasid Poola ajalehed pühapäeval.

Gazeta Wyborcza võrguväljaandega rääkinud sõbranna sõnul oli naine veel õhtul asjad pakkinud ja kindlasti Venemaale minemas, kuid ärkas öösel mingil põhjusel üles ning otsustas sellest reisist loobuda. Mingeid halbu unenägusid või eelaimdusi tal väidetavalt polnud.

Lech Kaczyńskit tundis Kruszyńska-Gust opositsioonitegevuse aegadest. Gdańskist pärit naine töötas minevikus Tööliste Kaitse Komitees ning oli üks Noorte Poolakate Liikumise asutajaid. 1980. aastatel töötas ta aga ametiühingu Solidaarsus riiklikus komisjonis ning oli ka Lech Wałęsa sekretär.

2006. aastast töötas ta presidendikantseleis, viimati kabinetiülema asetäitjana.

Kruszyńska-Gust ei olnud aga ainus üle noatera pääsenu, sest vähemalt kaks seimisaadikut - Jan Ołdakowski ja Stanisław Żelichowski - loovutasid neile määratud koha oma kolleegidele. Esialgsete teadete järgi olevat lennuki pardal viibinud ka Poola suursaadik Venemaal Jerzy Bahr, ent peagi selgus, et see info oli ekslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles