Poolakad saavad homme presidendiga hüvasti jätta

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõdurid seismas auvalves küünaldemere ees, mis on moodustunud Varssavis presidendilossi ette.
Poola sõdurid seismas auvalves küünaldemere ees, mis on moodustunud Varssavis presidendilossi ette. Foto: AP / Scanpix

Venemaal lennukatastroofis hukkunud Poola presidendi Lech Kaczynski sark seatakse teisipäeval Varssavi presidendilossis avalikult välja, et kõik soovijad saaksid talle viimast austust avaldada.


Presidendikantselei ülema asetäitja Jacek Sasin ütles, et ametnikele jääb nii täna piisavalt aega avalikku mälestusüritust ette valmistada, vahendas AFP uudisteagentuuri PAP.

Täna kohtuvad tema sõnul presidendi administratsiooni ametnikud ja abid peaminister Donald Tuski meeskonnaga, et arutada plaane presidendi matuste korraldamiseks. Esialgu mingit kuupäeva ega paika selleks kindlaks määratud pole.

Poola president hukkus koos veel 95 inimesega laupäeval Smolenski lähedal juhtunud lennukatastroofis, kui maandumisel kukkus alla ja purunes Poola valitsusele kuuluv TU-154 reisilennuk. Keegi pardalolnutest ellu ei jäänud.

Kaczynski surnukeha toodi pühapäeva pärastlõunal kodumaale, kus selle võttis vastu tänavatele kogunenud vapustatud rahvas. Teised ohvrid, nende seas presidendi abikaasa, viidi tuvastamiseks Moskva kohtulaboritesse.

Venemaal pidi presidendi delegatsioon osalema seitsme aastakümne eest toime pandud Katõni massimõrva mälestustseremoonial 22 000 hukatud poolaka austuseks.

Poolas on välja kuulutatud nädalapikkune lein. Esmaspäeval heisati solidaarsusest leinalipud ka Eestis ning mujalgi Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles