Ungari valimised tõid parempöörde

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ungari parempoolne opositsioonipartei Fidesz võttis pühapäeval toimunud parlamendivalimiste esimeses voorus ülekaaluka võidu, mis tähendab, et valitsevate sotsialistide aeg võimu juures saab oodatult otsa. Parlamenti pääsesid aga esimest korda ka paremäärmuslased.


99 protsendi häälte ülelugemise järel oli selge, et rohkem kui pooled neist - 52,77 protsenti - läksid Fideszi kandidaatidele, vahendas AFP uudisteagentuur.

See tähendab, et riigi uueks peaministriks tõuseb ilmselt taas Fideszi karismaatiline juht Viktor Orban - valitsusjuhi ametit pidas viimane ka kümne aasta eest, kui ta oli peaminister 1998. kuni 2002. aastani.

Kas eilne tulemus võimaldab paremerakonnal aga lõpuks saada parlamendis ihaldatud kaks-kolmandikku mandaatidest, mis annaks õiguse teha takistamatult muudatusi ka riigi põhiseadusse, pole veel selge.

Kõik sõltub valimiste teisest voorust, mis peetakse kahe nädala pärast.

386-kohalises kojas saab praeguse seisuga Fidesz endale kindlasti vähemalt 206 kohta. Esimeses voorus jagati ühtekokku ära 265 mandaati parlamendis.

Samal ajal saatis edu ka paremäärmuslasi, sest neid koondav partei Jobbik kogus mõneti oodatult, aga ka mõneti üllatuslikult koguni 16,71 protsenti häältest. See jõud on tuntud oma juutide- ja mustlastevastase retoorika poolest.

Teiseks valimistel jäänud sotsialistid edestasid neid vaid mõne protsendipunktiga, kogudes 19,29 protsendi valijate toetusest. Uus vasakpoolne roheline partei LMP ületas aga ootusi, saades samuti esimesed kohad parlamenti 7,42 protsendi häältega.

Ungarlaste valimisaktiivsus oli oodatust veidi madalam, jäädes veidi alla ka eelmistele valimistele. Pühapäeval käis urnide juures 64,29 protsenti rohkem kui 8 miljonits hääleõigusega ungarlasest. Keskvalimiskomisjoni tulemused avaldati eile hilinemisega, sest jaoskondi otsustati ettenähtust kauem lahti hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles