Obama hoiatas tuumarelvade sattumise eest terroristide kätte

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama (paremal) kohtus tuumakonverentsi eel Pakistani peaministri Yousuf Raza Gilaniga.
USA president Barack Obama (paremal) kohtus tuumakonverentsi eel Pakistani peaministri Yousuf Raza Gilaniga. Foto: AFP/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama hoiatas Washingtonis toimuva tuumakonverentsi eel, et suurim oht USA julgeolekule on tuumarelvade sattumine terroristide kätte.


Kohtumise eelõhtul tehtud pöördumises kinnitas riigipea, et konverentsil osalevad enam kui 40 riigi liidrid peaksid keskenduma sellele, kuidas tagada, et tuumarelvade valmistamiseks vajalik materjal ei satuks valedesse kätesse, vahendas BBC.

«Suurim oht USA julgeolekule nii lühemas, keskmises kui ka pikemas perspektiivis, on võimalus, et tuumarelv satub terroristliku organisatsiooni kätte,» ütles Obama, kelle hoiatuse kohaselt ei kõhkle islamistliku terrorivõrgustiku Al-Qaeda võitlejad tuumarelva kasutada, kui selline relv nende arsenali kuuluks.

«See on midagi, mis võib muuta julgeoleku olukorda selles riigis (USAs) ja kogu maailmas aastateks,» lisas Obama. «Juhul kui New Yorgis, Londonis või Johannesburgis toimuks kunagi detoneerimine, oleks selle tagajärg majanduslikult, poliitiliselt ja julgeoleku seisukohast laastav.»

«Tuumasõja oht on kahanenud. Tuumaterrorismi oht on tõusnud,» lisas ka USA välisminister Hillary Clinton ABC Newsi vahendusel.

Kohtumisele pole kutsutud Põhja-Korea ega Iraani esindajad. Neist esimene pole astunud reaalselt samme oma vastuolulisest tuumaprogrammist loobumise heaks ning lahkus mullu, vahetult enne 25. mail läbi viidud teist tuumaktsetust seda temaatikat puudutavatelt kuuepoolsetelt kõnelustelt.

Lääneriikide hinnangul pole ka Iraan loobunud oma tuumaprogrammi laiendamisest ja uraani rikastamisest. Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid eesotsas USA ja Iisraeliga kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva.

Tuumakohtumisele ei kutsutud ka Süüria esindajaid, kuna Ühendriikide hinnangul on sel riigil tuumaambitsioonid. Damaskus, mille suhted läänemaailmaga olid 2005. aastal toimunud Liibanoni ekspeaministri Rafiq Hariri mõrva ja terrorismisüüdistuste tõttu äärmiselt pingelised, soovib enda kinnitusel arendada tsiviilotstarbelist tuumaprogrammi.

Seejuures avalikustas USA Luure Keskagentuur (CIA) 2008. aastal raporti, mille kohaselt aitas Süürial aatomirelvade tootmiseks kõlbulikku tuumareaktorit luua Põhja-Korea. Kõik eelpool mainitud kolm riiki kuuluvad ka USA niinimetatud musta nimekirja, kuhu kuuluvad terrorismi toetavad maad.

Kohtumisest võtavad osa 47 riigi esindajad ning Obama on kohtumiste eel kiitnud Lõuna-Aafrika Vabariiki, mis loobus 1990ndate alguses vabatahtlikult tuumarelva omamisest ning on seetõttu moraalseks eeskujuks ka teistele riikidele.

USAsse ei saabu aga Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes otsustas ära jätta oma USA visiidi. Netanyahu tegi oma otsuse teatavaks pärast seda, kui sai teada, et Egiptus ja Türgi kavatasevad konverentsil tõstatada ka Iisraeli arvatava tuumaarsenali küsimuse. Tuumakonverentsil esindab juudiriiki luure ja aatomienergia minister Dan Meridor.

Iisraeli anonüümseks jääda soovinud kõrgete ametnike andmeil kavatsevad konverentsil osalevad islamimaad kutsuda juudiriiki alla kirjutama rahvusvahelisele tuumarelva leviku piiramise lepingule.

Sellega pole juudiriigi kõrval ühinenud veel vaid kolm riiki - India, Põhja-Korea ja Pakistan. Kohtumisel viimase peaministri Yousuf Raza Gilaniga lubas Obama osutada liitlasele jätkuvalt toetust, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles