Poola president maetakse ilmselt laupäeval

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola leinajad lipuga pühapäeva õhtul presidendilossi ees.
Poola leinajad lipuga pühapäeva õhtul presidendilossi ees. Foto: AFP / Scanpix

Venemaal lennukatastroofis laupäeval koos kümnete teiste riigiesindajatega elu kaotanud Poola president Lech Kaczyński maetakse tõenäoliselt riigis välja kuulutatud leinanädala lõpetuseks laupäeval.


Poola juhtiv päevaleht

Gazeta Wyborcza

kirjutas, et valitsusel on plaan korraldada laupäeval Smolenski tragöödia ohvrite suur matusetseremoonia ning välisminister Radosław Sikorski sõnul oodatakse lisaks teistele maailma liidritele ka Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi osalemist.

95 ülejäänud ohvri ja presidendi matmise tseremoonia võib presidendi endise abi Elżbieta Jakubiaki sõnul kesta kaks päeva. «Kuid lõplikku otsust veel pole tehtud. Me ootame alles surnukehade Poola tagasitoomist,» lisas ta AFP küsimuse peale.

Poola kaotas tragöödias kümneid kõrgeid ametnikke ja muid riigiesindajaid, nende seas ka kogu sõjaväejuhtkonna.

Praegune presidendiabi Jacek Sasin ütles kohalikule PAP uudisteagentuurile, et presidendikantselei esindajad kohtuvad täna peaminister Donald Tuski meeskonnaga, et matuste üksikasju arutada.

Venemaal hukkunutest on praegu kodumaale toodud vaid presidendi surnukeha, kõik ülejäänud viidi tuvastamiseks Moskva kohtulaborisse.

Teisipäeval seatakse lahkunud riigipea sark avalikult välja, et kõik soovijad saaksid sellele viimast korda austust avaldada. Eile kogunesid Varssavi tänavatele presidendi surnukeha vastu võtma tohutud rahvamassid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles