Tõeline IRA korraldas Põhja-Iirimaal pommiplahvatuse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaal toimus autopommiplahvatus.
Põhja-Iirimaal toimus autopommiplahvatus. Foto: AFP/SCANPIX

Tõeline Iiri Vabariiklik Armee (RIRA) võttis vastutuse Põhja-Iirimaal Suurbritannia luureteenistuse MI5 peakorteri ees aset leidnud pommiplahvatuse korraldamise eest.


Täna pealinna lähistel Holywoodis asuva endise Briti sõjaväebaasi lähistel toimunud autopommiplahvatus tuli võimudele üllatusena, sest reeglina on Iiri vabariigiga liituda soovivate terroristide rühmitused oma rünnakutest võime teavitanud, vahendas BBC.

Plahvatus oli ajastatud sümboolsele ajale, sest AFP teatel toodi samal päeval kontroll selle kümnendeid terrorismist ja kohalike sisetülidest lõhestatud piirkonna justiits- ja politseiküsimuste üle Londonist Belfasti.

Enne 1998. aasta Suurreede rahulepingut kestnud kolme vägivallakümnendi jooksul hukkus Põhja-Iirimaal üle 3500 inimese. Samas pole vägivald sealt lõplikult kadunud siiani.

Viimase 12 kuu jooksul on sagenenud rahuprotsessile vastu seisvate eraldumismeelsete rühmituste rünnakud: autopommid ning Briti sõdurite ja politseinike tulistamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles