Bulgaaria kaalub presidendi Tu-154 müüki

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smolenskis alla kukkunud Poola õhujõudude Tupolev Tu-154 rusud.
Smolenskis alla kukkunud Poola õhujõudude Tupolev Tu-154 rusud. Foto: Reuters / Scanpix

Bulgaaria valitsus otsustas jätta tähtajatult maa peale presidendi kasutuses oleva Nõukogude päritolu Tupolev Tu-154 reisilennuki, mis on sama tüüpi Smolenskis alla kukkunud Poola presidendi lennukiga.



«Lennud presidendi lennukiga on peatatud. Kõik sellist tüüpi lennukite lennud on praegu peatatud kuni õnnetuse tehnilises põhjused on selged,» ütles Bulgaaria riigiraadios transpordiministeeriumi ametnik Atanas Kostov.

Kostov lisas, et euroliitu kuuluv riik peab mõtlema president Georgy Parvanovit lennutava Tu-154 äramüümisele, vahendas AFP uudisteagentuur.

Boeing 737 suuruse ja omadustega sarnanev vanamoodne Nõukogude reisilennuk on endiselt laialdaselt kasutuses SRÜ maades.

Bulgaaria meedia andmetel alustas transpordiministeerium aga juba veebruaris protsessi lennuki müümiseks avalikul enampakkumisel, mis seni pole siiski tulemusi toonud.

Ka see presidendi lennuk on viimasel ajal üle elanud mitu ohuolukorda - kahe aasta eest tehti riigipeaga pardal Assooridel isegi hädamaandumine, märkis novinite.com uudisteportaal.

Bulgaaria riigijuhtide lennutamiseks on nüüd renditud ka Airbus A 319 reisilennuk, mis sooviti küll varsti tagastada.

Poola president Lech Kaczynski ja veel 95 kõrget riigiesindajat, nende seas kogu sõjaväejuhtkond, hukkusid laupäeval Venemaa lääneosas alla kukkunud lennukis.

Esialgu peetakse katastroofi põhjuseks Smolenski lennuväljal olnud tihedat udu ja piloodi eksimust, kuid lennu tehnilisi andmeid sisaldavate nn mustade kastide uurimine veel käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles