Mikser esitab Rasmussenile NATO Parlamentaarse Assamblee raporti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Teisipäeval, 13. aprillil kohtub riigikogu väliskomisjoni esimees ja NATO Parlamentaarse Assamblee asepresident Sven Mikser Brüsselis NATO peasekretäri Anders
Fogh Rasmusseniga ja annab talle üle parlamentaarse assamblee ettepanekud NATO uue strateegilise kontseptsiooni osas.

«Assamblee alustas arutelusid uue strateegilise kontseptsiooni üle juba enne seda, kui kontseptsiooni koostamise protsess mullukevadisel tippkohtumisel ametlikult algatati. Ühispositsiooni leidmine alliansile olulistel teemadel ei ole olnud kerge, sest vaatamata sellele, et erinevalt NATOst ei langeta parlamentaarne assamblee otsuseid konsensuse põhimõttel, üritasime kõigis sensitiivsetes küsimustes saavutada võimalikult laialdast üksmeelt,» ütles Mikser riigikogu pressiesindaja vahendusel.

Olulisemate teemadena, mida parlamentaarne assamblee oma raportis esile tõstab, tõi Mikser välja ühiskaitse põhimõtte rõhutamise NATO keskse funktsioonina, samuti uute julgeolekuohtude käsitlemise vajaduse Washingtoni leppe 4. artikli raames ja NATO heidutusfunktsiooni, sealhulgas usutava tuumaheidutuse säilimise.

«Eriti just liitlasriikide parlamendisaadikute ülesandeks on tagada, et kõigis liikmesriikides püsiks piisav avalikkuse toetus alliansile ja tema tegevusele nii oma liikmesriikide territooriumil kui välisoperatsioonidel,» rõhutas Mikser.

NATO Parlamentaarne Assamblee on NATO liikmesriikide seadusandjaid ühendav organisatsioon, mis loodi 1955. aastal. Sven Mikser on NATO Parlamentaarse Assamblee asepresident ja assamblee eriraportöör uue strateegilise kontseptsiooni osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles