Kuveidi rahvasaadik nõudis Iraagilt reparatsioone

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuveidi invasiooni käigus süüdatud naftaväli.
Kuveidi invasiooni käigus süüdatud naftaväli. Foto: arhiivpilt / wikipedia.org

Kuveidi parlamendi eelarvekomisjoni juhi Adban Abdulsamadi kinnitusel võlgneb naaberriik Iraak neile sõjareparatsioonidena veel 24 miljardit dollarit (276 miljardit krooni).


Suurte naabrite Saudi Araabia ja Iraagi vahele surutud Kuveidi parlamendisaadiku teatel on Iraak tasunud sõjahüvitisena 17,4 miljadrit dollarit (200 miljardit dollarit) ÜRO poolt heaks kiidetud 41,8 miljardist dollarist (481 miljardit krooni), vahendas uudisteagentuur AFP.

Iraak tungis Kuveiti ja okupeeris naaberriigi 1990. aastal. ÜRO loal vallutasid USA juhitud liitlasväed Kuveidi 1991. aastal tagasi ja ennistasid seitse kuud kestnud okupatsiooni järel võimule al-Sabahi emiiriidünastia.

Lisaks välisvõlale peab Iraak maksma viis protsenti naftatuludest reparatsioonideks Kuveidi ründamise eest ning on praeguseks tasunud 28,9 miljardit dollarit (ligi 333 miljardit krooni). Majandusraskustes Iraak on avaldanud soovi, et protsenti vähendataks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles