Uurimine: Poola president ei käskinud piloodil maanduda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Lech Kaczyński andmas pressikonverentsi valitsusele kuuluva Tupolev Tu-154 lennuki juures.
Poola president Lech Kaczyński andmas pressikonverentsi valitsusele kuuluva Tupolev Tu-154 lennuki juures. Foto: Reuters / Scanpix

Laupäeva hommikul Venemaa lääneosas Smolenskis aset leidnud lennukatastroofi põhjuseid uuriva allika teatel ei käskinud õnnetuses hukkunud Poola president Lech Kaczyński lennuki piloodil halva ilmaga maanduda.


«Ühtki tõendit pole veel leitud [mis kinnitaks], et mõni tähtis reisija oleks sundinud piloote Smolenskis maanduma,» ütles uurimisele lähedalseisev allikas uudisteagentuuri AFP vahendusel.

«Pardasalvestilt ei ilmne, et keegi oleks avaldanud meeskonnale survet,» lisas anonüümseks jääda soovinud allikas.

Smolenski poolsõjaväelisele lennuväljale laupäeval saabuma pidanud Poola presidendi lennuk ei suutnud tihedas udus sihtpunktini jõuda. Vene eksperdid on avaldanud arvamust, et tragöödia põhjustas meeskonna inimlik eksimus.

Samas on meedias spekuleeritud ka selle üle, et pilootidele võidi lennuki pardal maandumiseks kõrgemalt poolt survet avaldada.

Seejuures viidati tunamullusele augustisõjale, kui Poola president Kaczyński käskis viie riigi juhte Gruusiasse vedanud lennuki piloodil tihedas udus maanduda Thbilisi lennuväljale, kuid viimane keeldus ja suundus selle asemel hoopis Aserbaidžaani lennuväljale.

Eeskirjade kohaselt otsustab seda, kas maanduda või mitte, ainuisikuliselt lennuki kapten, ning ta ei pea selleks kellegagi konsulteerima - isegi kui pardal on riigipea.

Venemaa eriolukordade ministeeriumi täpsustuse järgi hukkus Poola lennukiga Smolenskis juhtunud katastroofis 97 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles