Poola presidendi matused võivad edasi lükkuda

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola lipud leinalindiga lehvimas Waweli kuningalossi ees Krakowi kesklinnas.
Poola lipud leinalindiga lehvimas Waweli kuningalossi ees Krakowi kesklinnas. Foto: AFP / Scanpix

Poola presidendikantselei kõrge ametniku kinnitusel võivad eelmisel nädalal lennukatastroofis hukkunud president Lech Kaczynski ja tema abikaasa matused edasi lükkuda, kui Euroopat kattev vulkaanituha pilv ei taandu.


«Ma arvan, et see on väga tõsine alternatiiv, mida tuleb kaaluda,» tõdes presidendiabi Jacek Sasin raadiojaamale RMF reedel. Poola sulges täna suurema osa oma õhuruumist vulkaanituha pilve tõttu, mis ka selle riigi kohale valgus, vahendas AFP uudisteagentuur.

Pühapäevaks oodatakse riiki kümneid kõrgeid välisriikide juhte, teiste seas ka USA presidenti Barack Obamat ja tema Vene ametivenda Dmitri Medvedevit - tseremoonia toimub lõunapoolses Krakowi linnas asuvas vanas Waweli kuningalossis.

Islandilt kohale jõudnud vulkaanituha pilve tõttu suleti aga riigi õhuruum tähtajatult täna hommikul, alates kella kaheksast. See tähendab, et ükski lennuk ei saa õhku tõusta ega maanduda.

Poola võimud jätsid esialgu veel avatuks vaid Krakowi-Balice ja Rzeszowi lennujaamad. Krakowi lennujaam suleti mõned tunnid hiljem siiski samuti.

Eelnevalt olid ametnikud eile rääkinud, et saabuvate kõrgete väliskülaliste jaoks rakendatase «eri julgeoleku protseduuri» ning pühapäevaks oodatakse Krakowisse tähtsaid leinalisi umbes 80 lennukiga, mis peaksid maanduma kuue ja poole tunnise ajavahemiku sees.

USA Valge Maja kinnitas eile Obama kavatsust lennata matustele ilmaoludest hoolimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles