Tai armee valmistub uueks pealetungiks

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai maapiirkondadest ja vaesematest kihtidest pärit punasärklased nõuavad nende meelest eliiti esindava valitsuse taandumist.
Tai maapiirkondadest ja vaesematest kihtidest pärit punasärklased nõuavad nende meelest eliiti esindava valitsuse taandumist. Foto: Reuters / Scanpix

Tai julgeolekujõud plaanivad uut operatsiooni, et ajada pealinnas Bangkokis laialu valitsusvastased protestijad.


AFP teatel kinnitas seda armee pressiesindaja. «Seda plaanitakse. Me ei tea, millal ja kuidas,» tunnistas Sunsern Kaewkumnerd ajakirjanikele, kui talt küsiti kavatsuse kohta linna finantspiirkond meeleavaldajatest vabastada.

«Piirkonna tagasivõtmiseks tehakse pingutus. Me ei saa lubada proteste, sest see kahjustab riiki,» ütles sõjaväelane.

Eelmisel nädalavahetusel puhkenud kokkupõrgetes hukkus paarkümmend inimest, nende seas ka sõdureid ja üks jaapani ajakirjanik. Siis otsustas sõjavägi taanduda ja jättis tänavad punasärkides protestijatele.

Täna üritasid eriüksuslased tormijooksuga ühele Bangkoki eeslinna hotellile vahistada opositsiooni meeleavalduste juhte, ent ebaõnnestusid, sest kahtlusalused suutsid pageda - üks neist ronis kolmandalt korruselt alla elektrikaablit mööda.

Punastes särkides juubeldavad toetajad viisid mehe ära piirkonda toodud märulipolitseinike kiuste. Ka valitsus tunnistas hiljem operatsiooni ebaõnnestumist.

Bangkokis kestab edasi eriolukord, mis tähendab, et rahvakogunemised on keelatud. Mitme opositsioonijuhi tabamiseks on välja antud vahistamisorderid.

Sellegipoolest on tänavatel kümned tuhanded valitsusvastased, kes piirasid ka täna sõjaväebaasi, kuhu on varjule läinud peaminister Abhisit Vejjaviva.

Tai peaminister teatas reede õhtul, et määrab uueks julgeolekuoperatsioonide eest vastutajaks armeejuhi kindral Anupong Paojinda, kes asendab sellel kohal asepeaminister Suthep Thaugsubani, vahendas BBC News.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles